Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ενίσχυση των επιδομάτων από 57% έως 110% για 682.000 οικογένειες

Ενίσχυση των επιδομάτων από 57% έως 110% για 682.000 οικογένειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επιδόματα, Θεανώ Φωτίου, Οικογενειακό Επίδομα, Υπουργείο Εργασίας,

«Όχι μόνο την υλοποιούμε αλλά τη φέρνουμε και νωρίτερα», δηλώνει στην «Αυγή», η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, που αρχικά υπολογιζόταν για το 2019 ως αντίμετρο.

Η αύξηση, ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, είχε προταθεί τον Μάιο από την κυβέρνηση ως ένα κομμάτι των αντιμέτρων για το 2019, τα οποία αμφισβητούσε ότι μπορούν να υλοποιηθούν η Νέα Δημοκρατία. Τελικώς τα χρήματα αυτά προστίθενται στα οικογενειακά επιδόματα από τις αρχές του νέου έτους, με τις αυξήσεις να φέρνουν σε αρκετά νοικοκυριά ακόμη και σχεδόν διπλάσια οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα, ανοίγει η δυνατότητα για ισόποση ενίσχυση της κοινωνίας το 2019.

Τα 960 ευρώ γίνονται 1.680

Με βάση τη νέα συμφωνία, 682.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικά θα λάβουν αύξηση από 57% έως 110%. Τουτέστιν, το 85% των οικογενειών θα αρχίσει να λαμβάνει σύντομα αυξημένα επιδόματα, τα οποία κατανέμονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και τον αριθμό των παιδιών, με τις οικογένειες που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα να ενισχύονται προφανώς περισσότερο.

Από την πρώτη εισοδηματική κατηγορία (0 έως 27.000 ευρώ), στην οποία ανήκουν 295.000 οικογένειες, θα έχουν όλες αύξηση. Από αυτές, οι 243.000 θα έχουν 75% και οι υπόλοιπες από 15 έως 57%. Ειδικότερα, οικογένεια με δύο παιδιά, που ανήκει στην 1η κατηγορία, από 960 ευρώ που έπαιρνε τον χρόνο, θα παίρνει πλέον 1680 και η οικογένεια με τρία παιδιά από 2.940 ευρώ που έπαιρνε τον χρόνο, θα λαμβάνει 3.360. Αντίστοιχα, στη 2η εισοδηματική κατηγορία, η οικογένεια με δύο παιδιά θα παίρνει 1.008 ευρώ πλέον και εκείνη με τρία 2.016 και, στην 3η εισοδηματική κατηγορία, η οικογένεια με δύο παιδιά θα παίρνει 672 ευρώ και με 3 παιδιά 1.344 ευρώ.

Συνολικά η αύξηση στα κονδύλια υπολογίζεται στο 40%, ωστόσο θα υπάρξουν και κάποιες μειώσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι μειώσεις αφορούν ένα μικρό ποσοστό οικογενειών που αφορά τις δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες και δεν ξεπερνά ούτε το 8% του συνόλου των οικογενειών.

“Οι δανειστές πλέον μας σέβονται”

Η αύξηση ωστόσο στα οικογενειακά επιδόματα δεν θεωρούνταν καθόλου δεδομένη μέχρι πριν λίγο καιρό. Οι δανειστές, σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ζητούσαν περικοπές, τις οποίες ζητούσε και η Παγκόσμια Τράπεζα επιμένοντας για μείωση 50 εκατομμυρίων ευρώ, όπως υπογραμμίζει η Θ. Φωτίου. Τη ρωτήσαμε τι άλλαξε. «Νομίζω ότι πλέον έχουν επίγνωση του έργου που έχουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη. Φτάνουν και να το επαινούν ακόμη, θεωρώντας εξαιρετικά επιτυχή την εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Πλέον μας σέβονται και αυτό οφείλεται στο ότι ξέρουν τη δουλειά που κάνουμε στην πρόνοια, η οποία χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και οργάνωση. Για πρώτη φορά οργανώνουμε όλο το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, προχωρώντας σε μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις».

Ο δεύτερος παράγοντας που έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, είναι ότι «οι δανειστές είχαν γνώση της ανισοτιμίας που υπήρχε και γνώριζαν πως δεν μπορούσε να διορθωθεί διαφορετικά, πέρα από μια γενναία ενίσχυση του ποσού για οικογενειακά επιδόματα». Επιπλέον, όπως τονίζει η αν. υπουργός, καθοριστική σημασία είχε και η κίνηση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει χρήματα με την εξοικονόμηση δαπανών από υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς. «Από την εξοικονόμηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει όλα τα χρήματα στον κοινωνικό φάκελο και να αυξήσει πάρα πολύ τον προϋπολογισμό της πρόνοιας, με 315 εκατομμύρια ευρώ σύνολο.» Θυμίζουμε ότι προβλέπονται ακόμη 40 εκατομμύρια ευρώ για σχολικά γεύματα, που θα καλύψουν 130.000 μαθητές και 15 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι θα φτάσουν τους 5.000 μέσα στο 2019, σύμφωνα με την αν. υπουργό. «Αυτές οι κινήσεις δείχνουν με σαφήνεια την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει το παιδί και την οικογένεια», αναφέρει η Θ. Φωτίου.

Για τη συμφωνία με τους θεσμούς, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε από την πλευρά της ως σημαντικά «κέρδη» τον διπλασιασμό των επιδομάτων για 650.000 οικογένειες με παιδί από τις αρχές του 2018 και ότι οι πολύτεκνες οικογένειες πλέον θα λαμβάνουν παραπάνω λεφτά ως επίδομα. Για παράδειγμα, οικογένειες με τρία παιδιά θα παίρνουν 280 ευρώ τον μήνα, ενώ προηγουμένως ελάμβαναν 240 ευρώ τον μήνα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 34.000 ευρώ.

Προκύπτει “χώρος” 260 εκατ. για το 2019

Εύλογα, αφού πρόκειται να δοθούν από τώρα τα επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα, προκύπτει «χώρος» για την υλοποίηση επιπλέον κοινωνικών μέτρων, ίδιου ποσού, το 2019. Καθότι, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τη διαπραγμάτευση, στην κυβέρνηση δεν έχουν συζητήσει ακόμη πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα πιθανά επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ που αρχικά προόριζαν για την ενίσχυση των επιδομάτων, σίγουρα ωστόσο αποτελεί έναν «ευχάριστο» πονοκέφαλο.

Σχετικά άρθρα