Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκπληξη από τον ESM: Το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 45 δισ. ευρώ!

Έκπληξη από τον ESM: Το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 45 δισ. ευρώ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Βρυξέλλες, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κλάους Ρέγκλινγκ, Πιέρ Μοσκοβισί,

Η τυπική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς δεν ήταν το μόνο θετικό από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά την επικύρωση του Staff Level Agreement που επιτεύχθηκε στο Χίλτον μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, για την οποία η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάστηκε μονάχα λίγα λεπτά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα (1η φάση της τριπλής αναδιάρθρωσης) κατά τη διάρκεια του 2017.

Το πακέτο αποσκοπεί στη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ESM. Αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι η συνολική δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2060 και ο λόγος ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την προβλεπόμενη στην αρχική εκτίμηση 20 ποσοστιαίων μονάδων και πέντε ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

«Ο ΕΜΣ ολοκλήρωσε το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να περάσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλιγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του ESM.

Το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέτρο, που μειώνει τον κίνδυνο επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά συστήματα. Στο πλαίσιο της πρώτης, ανταλλαγής ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατηρούνται από ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων EFSF και ESM με μεγαλύτερη προθεσμία. Το EFSF και το ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Το δεύτερο καθεστώς προβλέπει ότι ο ΕSM συνάπτει συμφωνίες ανταλλαγής για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης που χρεώνεται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή και ο κίνδυνος επιτοκίου όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί. Όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή, ο ΕSM θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά παραγώγων για τη συντήρηση αυτού του προγράμματος.

Το τρίτο σύστημα, γνωστό ως «συχρηματοδότηση», θα υλοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί το 2018, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς. Το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμες συναλλαγές χρηματοδότησης με μελλοντικές εκταμιεύσεις δανείων προς την Ελλάδα.

Το τρίτο μέτρο συνίστατο στην παραίτηση από ένα περιθώριο αύξησης επιτοκίων για το 2017, που αφορούσε το δάνειο επαναγοράς χρεών EFSF. Η παραίτηση εγκρίθηκε επίσημα στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν τα μέτρα αυτά κατά τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και τα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΜΣ και του EFSF τα ενέκριναν στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο εξέφρασε νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας.

«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Κάτι το οποίο δείχνει ότι «όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί» πρόσθεσε.

«Ενθαρρυντικό μήνυμα» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη συμφωνίας.

«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «θετικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννιά μήνες αλλά και των «κρίσιμων» συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί.

Παράλληλα σημείωσε ότι η θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα είναι μεταξύ των βασικών καθηκόντων του νέου προέδρου του Eurogoroup.

Ο επίτροπος Οικονομίας, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τρία είναι, κατά την άποψή του, τα βασικά καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogrοup: να διοικήσει αποτελεσματικά το Eurogroup και να προχωρήσει στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να ολοκληρώσει με θετικό τρόπο το ελληνικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι και να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά άρθρα