ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.

Σταθάκης: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το φυσικό αέριο θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σημείωσε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.

Όπως τόνισε, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, η πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του κοιτάσματος της Καβάλας, ως αποθήκης φυσικού αερίου και «συντείνουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ».

Σε θεσμικό επίπεδο, θα υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων, προκειμένου να διευκρινιστούν ανοιχτά θέματα στον τομέα, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός, «η χώρα μας συντονίζει τον βηματισμό της με τις χώρες τις περιοχής, συγκεντρώνοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον».

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που παρέχει σε όλους τη δυνατότητα να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Ο Γ.Σταθάκης ανέφερε, ότι έως τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνουν την εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού, την λειτουργία των αγορών με διαφάνεια και κανόνες ανταγωνισμού, την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την στήριξη των Περιφερειών, μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής.

Για τις λιγνιτικές μονάδες

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων, για την οποία είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στη δημιουργία δεύτερου ή τρίτου πόλου στην αγορά. .

«Ο λιγνίτης» πρόσθεσε ο ίδιος, «θα παραμείνει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά με μειωμένο ειδικό βάρος και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη ΔΕΗ, ως βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, η οποία θα μετασχηματιστεί σε εταιρία πολλαπλών ενεργειακών δράσεων».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ το 2018 η αγορά ρεύματος θα λειτουργεί με βάση το μοντέλο-στόχο (target model) της ΕΕ.

Σχετικά άρθρα