Οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο “αντίδοτο” στο brain drain, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην τελετή των εγκαινίων του 1oυ ATHENS INNOVATION FESTIVAL, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας που πραγματοποιείται για τρεις ημέρες, το Ζάππειο Μέγαρο θα γίνει χώρος συνάντησης νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, φορέων της αυτοδιοίκησης, επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων της αγοράς.
Επίκεντρο της διοργάνωσης θα είναι η έκθεση, στην οποία περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους.
Παράλληλα, όμως, θα υπάρξουν και ποικίλες δράσεις ενημέρωσης, παρουσιάσεις και συζητήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και – βεβαίως – ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας.
Το πρώτο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους επαγγελματικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης σε ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, με δημιουργικότητα και ταλέντο.
Φιλοδοξεί, ταυτόχρονα, να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού, γόνιμου περιβάλλοντος για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Στην Αθήνα, αλλά και ευρύτερα στη χώρα μας.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με σκοπό την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Μίχαλος στην ομιλία του:
“Για εμάς αυτό αποτελεί βασικό ζητούμενο, ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.
Έχουμε από τη μια χιλιάδες νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά, με υψηλά προσόντα και ικανότητες, που είτε μένουν αδρανείς, είτε υποαπασχολούνται σε θέσεις εργασίας μικρότερης εξειδίκευσης, είτε κατευθύνονται στο εξωτερικό, σε αναζήτηση ευκαιριών.
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν μεταναστεύσει από το 2008 μέχρι σήμερα. Ενώ την τελευταία τριετία, το κύμα μετανάστευσης έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα, διαθέτουν υψηλής ποιότητας μόρφωση και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Αποτελούν, με άλλα λόγια, το πιο ικανό και παραγωγικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.
Τόσο το brain drain όσο και το brain waste – η φυγή, αλλά και η σπατάλη, η υποαξιοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου – συνιστούν ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.
Ειδικά σήμερα, όταν έχουμε μια οικονομία που προσπαθεί να βγει από την οικονομική κρίση.
Μια οικονομία που για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της. Χρειάζεται φρέσκα μυαλά, φρέσκες γνώσεις. Χρειάζεται καινοτομία και εξωστρέφεια.
Απέναντι σε αυτή τη διπλή πρόκληση, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση. Μπορεί να είναι η λύση η επιχειρηματικότητα που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά.
Αυτή η λύση, όμως, δεν έρχεται αυτόματα. Αντίθετα, απαιτεί σοβαρή κινητοποίηση, αποφασιστικότητα και μακροπρόθεσμη επένδυση.
Αφενός, στη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος, το οποίο θα επιτρέπει σε νέες ιδέες να δοκιμαστούν και να ανθίσουν.
Αφετέρου, στην καλλιέργεια μιας υγιούς επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία. Μιας κουλτούρας, η οποία θα αναδεικνύει τις αξίες της επιχειρηματικότητας: την τόλμη, την προσπάθεια, την επιμονή, τη γόνιμη σκέψη.
Σε όλους αυτούς τους τομείς στοχεύει η δραστηριότητα που αναπτύσσει ως τώρα το Επιμελητήριό μας, με σκοπό την ανάπτυξη της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Σημείο αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων. Μια δομή που αναπτύχθηκε το 2014, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και σήμερα αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του Ε.Β.Ε.Α., η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά ιδρύματα και Δήμους.
Εδώ και τρία χρόνια, έχουμε δει τη Θερμοκοιτίδα μας να λειτουργεί ως «φυτώριο» επιχειρηματικότητας. Ένα φυτώριο στο οποίο ανθίζουν νέες, καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Ιδέες που βρίσκουν όχι απλώς ένα φιλόξενο χώρο, αλλά και ουσιαστική ενθάρρυνση, στήριξη και καθοδήγηση.
Πολλά από τα σχήματα που φιλοξενήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ. Περνώντας από τα περίπτερά τους και συζητώντας με τους ανθρώπους που τα αποτελούν, θα καταλάβετε γιατί είμαστε τόσο υπερήφανοι: υπερήφανοι για τις ομάδες και τις ιδέες που έχουμε μέχρι τώρα υποστηρίξει. Υπερήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στο πλαίσιο της Θερμοκοιτίδας.
Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτό. Έχουμε δημιουργήσει και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ένα ευρύτερο πλέγμα δομών και υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που διευκολύνει τη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη δραστηριότητα του δικτύου του ΕΒΕΑ δείχνει ότι ο θεσμός αυτός μπορεί να έχει μέλλον στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, με πρωτοβουλίες όπως η θεσμοθέτηση των Βραβείων Athens Start Up Awards, επιδιώκουμε να επιβραβεύσουμε τις επιτυχημένες προσπάθειες νέων επιχειρηματιών και να αναδείξουμε ευρύτερα τις αξίες της επιχειρηματικότητας.
Τέλος, γνωρίζετε ότι τον περασμένο Μάιο εγκαινιάσαμε το ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής. Το κτίριο αυτό στεγάζει πλέον τη Θερμοκοιτίδα, φιλοδοξεί όμως να αποτελέσει ευρύτερα έναν πόλο για την ανάδειξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Με δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, με δράσεις για την προώθηση ίσων ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και με ευρύτερες πρωτοβουλίες, που αφορούν τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην πόλη της Αθήνας.
Θέλουμε να δούμε αυτή την πόλη να αποκτά ξανά ζωή, μέσα από την κινητοποίηση και την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μέσα από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της.
Θέλουμε η Αθήνα να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης. Να γίνει ξανά μια πόλη που αναπτύσσεται, δημιουργεί ευκαιρίες και προσθέτει αξία στη χώρα.
Όσες κι αν είναι οι δράσεις των Επιμελητηρίων, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολλών άλλων φορέων που ασχολούνται με την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την απαραίτητη κινητοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας.
Ζητούμε και δεν θα πάψουμε να ζητούμε από την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου, βιώσιμου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει:
– Με ενίσχυση του πλαισίου και κίνητρα για την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
– Με δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης για την αξιοποίησή τους.
– Με την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων, για ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους τομείς που σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία.
– Με τη διευκόλυνση της πρόσβασης καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες.
– Με τη δημιουργία τοπικών πυρήνων επιχειρηματικότητας, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
– Με ενσωμάτωση των εννοιών της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης και στις δεξιότητες που αποκτά ένας μαθητής.
– Με ενίσχυση της διδασκαλίας στα αντικείμενα της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.
– Με στενότερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά. Και προγράμματα που ενθαρρύνουν τους φοιτητές να ξεκινήσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και πριν την αποφοίτηση.
– Με τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος: απλοποίηση διαδικασιών, ενίσχυση υπηρεσιών μιας στάσης, εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Κώδικα.
– Και βεβαίως, ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον. Γιατί όσο η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων ξεπερνά το 50% των εσόδων τους, η συζήτηση για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα παραμένει στη θεωρία.
Πέρα από τις απαιτούμενες δράσεις και πολιτικές για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικοσυστήματος, χρειάζεται να εντάξουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στο αξιακό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας.
Θα το επαναλάβω και από αυτό το βήμα: χρειάζεται να διαμορφώσουμε και να προτείνουμε ένα θετικό αφήγημα ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Να προβάλουμε τις δυσκολίες, τα ρίσκα, αλλά και τις αξίες της επιχειρηματικότητας και τις δυνατότητες που δημιουργεί για την προσωπική εξέλιξη και επιτυχία αυτών που την επιλέγουν.
Χρειάζεται να αναδείξουμε νέα πρότυπα από τοn χώρο της επιχειρηματικότητας, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για το χώρο του αθλητισμού, των τεχνών κτλ.
Και σε αυτό το επίπεδο οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί. Επιχειρηματική κοινότητα, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ινστιτούτα και φορείς καινοτομίας, Εκπαιδευτική κοινότητα και κοινωνία των Πολιτών.
Δεν περιμένει κανείς ότι το σύνολο των νέων που αναζητούν σήμερα εργασία, θα στραφεί στην επιχειρηματικότητα. Ούτε ότι όλοι θα πετύχουν.
Όμως, θα πρέπει να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους την ευκαιρία να προσπαθήσουν. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους τη φιλοδοξία και την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους.
Ανάμεσά τους, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του αύριο. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, που μπορούν – με το κατάλληλο περιβάλλον και την κατάλληλη υποστήριξη – να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας.
Ας τους κρατήσουμε, λοιπόν εδώ. Ας τους αφήσουμε να πάνε την Ελλάδα λίγο πιο μπροστά.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Αττικής για την εξαιρετική συνεργασία μας σε μια ακόμη πρωτοβουλία στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Να ευχαριστήσω επίσης, τους Industry Disruptors – Game Changers, καθώς και όλους τους φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους αυτή τη διοργάνωση.
Τέλος, οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αιγίδα του, η οποία συνιστά μια πολύτιμη ηθική αναγνώριση της προσπάθειά μας”.