Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστρέφονται 300 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους για λάθος χρεώσεις – Ποιοι θα πάρουν πόσα

Επιστρέφονται 300 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους για λάθος χρεώσεις – Ποιοι θα πάρουν πόσα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Επικουρικές Συντάξεις, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Εργασίας,

Από 10 έως και 3.000 ευρώ εκτιμώνται τα ποσά που παρακρατήθηκαν για εισφορές υγείας στις μικτές κύριες συντάξεις την περίοδο 2012-2016 και τα οποία, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους εντός του τρέχοντος έτους.

Οι επιστροφές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day.gr, αφορούν σχεδόν το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων και η συνολική υποχρέωση του ΕΦΚΑ εκτιμάται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έγγραφο του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται προκειμένου, εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση, να είναι έτοιμες να επιστρέψουν τα ποσά άπαξ, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου, η επιστροφή των εισφορών υγείας που αποδείχθηκαν «αχρεωστήτως παρακρατηθείσες» ενδέχεται να γίνει από τα ποσά του «κοινωνικού μερίσματος». Η προετοιμασία και οι υπολογισμοί προχωρούν εντατικά και σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, σε περίπου 1,9 εκατομμύριο συνταξιούχους θα επιστραφεί, άπαξ, ποσό της τάξης των 10 ευρώ.

Μεγαλύτερες επιστροφές, περίπου 275 ευρώ, εκτιμάται ότι θα λάβουν 660.000 συνταξιούχοι, ενώ περί τις 93.000 θα λάβουν περίπου 1.000 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες χιλιάδες συνταξιούχων που θα λάβουν από 1.150 έως 3.000 ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού και υπό την προϋπόθεση ότι η εκκαθάριση θα επιτευχθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός των επόμενων ημερών, η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017, στο τέλος Νοεμβρίου.

Πρόκειται για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που υπολογίστηκαν στο σύνολο των συνταξιούχων επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξής τους, χωρίς να αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012. Για το θέμα υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους συνταξιούχους ενώ και η Πολιτεία έχει παραδεχθεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στη διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μεικτό. Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατηθεί για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονιακά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο.

Η διαδικασία άλλαξε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) -κι αφού είχε προηγηθεί η αύξηση της ποσοστιαίας εισφοράς στο 6% από 4%- στον οποίο προβλέφθηκε ρητά πως από 1/7/2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο από την επιστροφή των ποσών είναι κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών, πρώην ιατροί του ΕΣΥ, συνταξιούχοι μέλη ΔΕΠ, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και πρώην έμποροι, όλοι με ασφάλιση από 35 έτη και πάνω.

Σχετικά άρθρα