Τα συνολικά κονδύλια που θα διοχετευθούν στον αγροτικό κόσμο για το 2017 φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Όπως σημείωσε, “πριν λίγες μέρες, 537.000 αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, συνολικού ύψους 702 εκατ. ευρώ. Έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο ‘πρασίνισμα’, την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών και άλλα.
Αν λάβουμε υπόψη ότι από την αρχή της χρονιάς μέχρι προχθές είχαμε πληρωμές περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα διοχετευθούν στον αγροτικό κόσμο για το 2017 φτάνουν στα 2,8 δισ. ευρώ”.
Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε ‘ραχοκοκκαλιά’ τον αγροτικό κόσμο και συμπλήρωσε πως “προσφέρουμε μεγάλη οικονομική ανάσα στον αγροτικό κόσμο και βεβαίως σε όλη την ελληνική ύπαιθρο”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το κυριότερο είναι ότι πλέον, για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.
Επίσης, εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου είναι ότι, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνονται στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – “ο πρώτος φάκελος που βρήκαμε στο υπουργείο ήταν ο φάκελος των προστίμων και των καταλογισμών που ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ”.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, επίσης και στην “ομπρέλα” προστασίας που απλώνει το υπουργείο στον αγροτικό κόσμο, για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων.
Οπως είπε ο υπουργός, “πρόβλημα μεγάλο είναι τα ”κόκκινα” δάνεια με τις καθυστερούμενες οφειλές πολλών χρόνων που είχαν πάει στον εκκαθαριστή εκεί συνοδεύεται από αντίστοιχες υποθήκες, όμως αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τον εκκαθαριστή είναι σε ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου αυτές οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν, να μη σταματήσουν και από κεί και πέρα η δεύτερη προσπάθεια από τη δική μας πλευρά, είναι να δούμε δάνεια από συνεταιρισμούς που έχουν κλείσει, έχουν αδρανήσει και συνοδεύονται με αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία υποθήκες, πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με τρόπο και να μη χαθούν από τον αγροτικό χώρο αλλά και να καλύπτουν ένα μέρος των οφειλών που υπάρχουν προς τον εκκαθαριστή”.