Το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στην κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα από το 2009, θεωρώντας ότι η χώρα μας συμμορφώθηκε στο τέλος του 2016.
Μετά από πολλά χρόνια, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ καλύτερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εσθονική Προεδρία, η οποία σημειώνει ότι βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος, ενώ ο στόχος είναι η έξοδος με βιώσιμο τρόπο της χώρας στις αγορές.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα, από 15,1% που ήταν το έλλειμμα το 2009, το μετέτρεψε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, ενώ προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017.
Αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η δημοσιονομική διόρθωση που επιτεύχθηκε από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ το 2009: πέρυσι, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και το 2017 προβλέψαμε έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί διαρκώς. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει παραλληλισμούς στην Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη φέτος είναι ενθαρρυντική, αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη είναι επιτέλους εδώ!», πρόσθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος.
Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι πρέπει τώρα να διατηρηθεί η θετική δυναμική, και επειδή η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη χρειάζεται, όπως τονίζει, μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση, χωρίς περιττό δράμα, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Μετά τη σημερινή απόφαση και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, τα δημοσιονομικά της χώρας θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τους θεσμούς, ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπει στο προληπτικό σχέδιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.