Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρετός για νέα έξοδο στις αγορές – Τα σενάρια που εξετάζονται

Πυρετός για νέα έξοδο στις αγορές – Τα σενάρια που εξετάζονται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ελληνικό Ομόλογο, Επενδυτικό Σχήμα, Λονδίνο, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Παππάς, Οικονομική Ανάπτυξη, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους,

Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών τηρούν σιγή ιχθύος για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των διεθνών αγορών χρήματος.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, το κυβερνητικό επιτελείο μαζί με τον ΟΔΔΗΧ εξετάζει τη νέα έκδοση ομολόγων υπό άκρα μυστικότητα, προκειμένου η κρίσιμη δεύτερη έξοδος στις αγορές χρήματος να στεφθεί από επιτυχία, θέτοντας ακόμα πιο στέρεες βάσεις για την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Το θετικό μομέντουμ όπως καταγράφεται σε όλους τους δείκτες της οικονομίας σε συνδυασμό με το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αποτυπώθηκε και στις επαφές του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ αλλά και του οικονομικού επιτελείου, με πιο πρόσφατη την παρουσία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο ελληνικό Roadshow στο Λονδίνο, αποτελούν ένα πρώτο θετικό δείγμα ενόψει της νέας έκδοσης ομολόγου.

Ωστόσο, κανείς δεν παραγνωρίζει στο Μέγαρο Μαξίμου πως η τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται προ των πυλών μπορεί – εάν υπάρξουν νέα προσκόμματα – να δημιουργήσει τριγμούς στο επενδυτικό κλίμα. Για αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός ζήτησε στο υπουργικό συμβούλιο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μέχρι το Νοέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα από τα 95 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον αστερίσκο του ΔΝΤ και τυχόν νέων παράλογων απαιτήσεων για τις τράπεζες να βρίσκεται πάντοτε στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα.

Για αυτό το λόγο και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναζητούν το κατάλληλο timing προκειμένου η έξοδος στις αγορές να στεφθεί εκ νέου με επιτυχία και να δημιουργήσει ένα ασφαλές χρηματοδοτικό μονοπάτι για την περίοδο μετά τη λήξη του μνημονίου.

Τα σενάρια την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν για το ποσό και τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση θα επιλέξει να βγει στις αγορές.

Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει σήμερα ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ανταλλαγή δέσμης 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου €30 δισ. με τέσσερα νέα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος του Reuters. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία της κίνησης αυτής.

Η «συμπύκνωση» και ανταλλαγή μέρους ή και του συνόλου των 21 ομολόγων συνολικής αξίας 8,8 δις ευρώ που εκδόθηκαν μετά το κούρεμα του ιδιωτικού τομέα ( PSI ) το 2012 σε τέσσερα ή πέντε καινούργια ομόλογα με μεγαλύτερη ρευστότητα και χαμηλότερο επιτόκιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για την πλήρη έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news247.

Πρόκειται για εκδόσεις πολύ χαμηλής αξίας ( η μεγαλύτερη είναι 3,1 δις ευρώ και η μικρότερη 10 εκ ευρώ ) οι οποίες όμως έχουν επιτόκια από 5% μέχρι και 6,5% . Ο στόχος του ΟΔΔΗΧ που θα αναλάβει να ομαδοποιήσει τις παλιές εκδόσεις που έχουν διάρκεια από 7 έως και 30 χρόνια « συγχωνεύοντας» σε νέα ομόλογα αναφοράς με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό ανά έκδοση είναι διπλός.

– Κατ’ αρχήν θέλει μειώσει τα επιτόκια που έλκουν την καταγωγή του από τις περιόδους λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο του 2010 όταν η Ελλάδα είχε αρχίσει να δανείζεται πολύ «ακριβά».

– Ο δεύτερος – εξίσου σημαντικός- στόχος , είναι η Ελλάδα, πριν από την πλήρη έξοδο στις αγορές να «χτίσει» την καμπύλη των επιτοκίων σε όλες τις διάρκειες μακροπρόθεσμου δανεισμού ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται τις επόμενες εκδόσεις η επανεκδόσεις που θα κάνει με καλύτερους όρους . Τούτο με δεδομένο ότι σήμερα ως πιο πρόσφατη τιμή έχει μόνο την τιμή και την απόδοση του πενταετούς που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου αφού και το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί το Ιούλιο του 2014 εξοφλήθηκε με την δόση των 7,7 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης .

Προς το παρόν ο ΟΔΔΗΧ ο οποίος θα έχει προτείνει την λύση και θα αναλάβει να την υλοποιήσει βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής αφού οι διαδοχικές εκδόσεις που θα πρέπει να γίνουν έχουν τρείς βασικές προϋποθέσεις

Να γίνει αποδεκτό το σχέδιο από τους δανειστές. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η τρίτη αξιολόγηση να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα . Επίσης θα πρέπει να πειστούν με στοιχεία ότι τα swap που θα γίνουν θα οδηγήσουν σε μείωση των υποχρεώσεων για το χρέος

Να υπάρξουν νέα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα αν πριν το τέλος του χρόνου ξαναρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπάρξει αποδοχή από τους πιστωτές μας ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2017 και το 2018 χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

Θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι εκδόσεις ώστε να μην συμπίπτουν με μαζικές εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης με μικρότερο ρίσκο χρέους Επίσης για τις εκδόσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επίπτωση που θα έχει στην αγορά των ομολόγων της ζώνης Ευρώ η ανακοίνωση για το περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να αποφασίσει η ΕΚΤ προς το τέλος Οκτωβρίου

Η έναρξη της σειράς των νέων εκδόσεων τοποθετείται- αόριστα ακόμη – από το τέλος Οκτωβρίου και για ένα άλλο λόγο: Ο Οκτώβριος και ειδικότερα η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και οι συζητήσεις που θα γίνουν για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι βαρόμετρο για το αν και πότε θα έχουμε κάτι νεότερο από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους .

Σχετικά άρθρα