Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημητρίου: Πώς θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παπαδημητρίου: Πώς θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δάνεια, Δανειακό Πρόγραμμα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,

Πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, ή δανείζονται με μεγάλο κόστος και επαχθείς εξασφαλίσεις, δίνει η κυβέρνηση, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που επίσης θα αναλάβει να υποστηρίζει χρηματοδοτικά όσες επιχειρήσεις διασωθούν, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών.

Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνέντευξη στο «euro2day.gr», Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν θα είναι μόνο να συντονίζει τους χρηματοδοτικούς φορείς που θα τεθούν υπό την ομπρέλα της, «αλλά θα έχει και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ας μην ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό που θα προσπαθήσει και θα επιτύχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει από τις συστημικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες προς τις ΜμΕ».

Ο υπουργός αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιχειρήσεων που θα διασωθούν μεν, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά δεν θα μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης.

«Μια μικρή επιχείρηση που βγαίνει από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι μεν βιώσιμη, αλλά χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό το κενό θα προσπαθήσει να καλύψει η Αναπτυξιακή Τράπεζα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αναφέροντας και το παράδειγμα των μικροπιστώσεων, που σε άλλες οικονομίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην ενθάρρυνση της «μικρής» επιχειρηματικότητας.

Εκ των πραγμάτων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα «μπει στα χωράφια» των εμπορικών/συστημικών τραπεζών, έστω και αν θα καλύψει ανάγκες επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που σήμερα βρίσκονται «εκτός περιμέτρου» του τραπεζικού συστήματος.

Μάλιστα, στόχος θα είναι το κόστος δανεισμού από το νέο χρηματοπιστωτικό θεσμό να είναι χαμηλότερο από αυτό που προσφέρουν οι τράπεζες: «Αυτό που μας ενδιαφέρει ως κυβέρνηση είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να προσφέρει δάνεια χαμηλότερου επιτοκίου. Διότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει ως στόχο την κερδοφορία αλλά την ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας, πάντως, ότι έχει συναντηθεί με όλους τους τραπεζίτες των συστημικών τραπεζών και τους έχει ενημερώσει ότι ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν θα είναι ανταγωνιστικός αλλά, τουναντίον, συμπληρωματικός.

Στο βασικό ερώτημα, σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων που θα κινητοποιήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ξεκαθαρίζει ότι η χρηματοδότηση θα έλθει από το δημόσιο και από άλλες αναπτυξιακές τράπεζες. «Θα προσπαθήσει να προσελκύσει κεφάλαια από ιδρύματα που τώρα δεν χρηματοδοτούν τη χώρα, όπως άλλες αναπτυξιακές τράπεζες και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, η νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, η αναπτυξιακή τράπεζα της Βραζιλίας και το πιστωτικό ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Σχετικά άρθρα