Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γ. Στουρνάρας: “Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις της”

Γ. Στουρνάρας: “Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις της”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Επιμήκυνση Δανείων, Τρόικα,

Kριτική στην τρόικα και των προβλέψεων που έκανε από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», στο Μέγαρο Μουσικής.

Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το Σεπτέμβριο οι εκπρόσωποι των δανειστών μας άφησαν ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις και βάσει αυτών ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2014 κάτι, που όπως είπε ο υπουργός, δεν δέχθηκε η ελληνική πλευρά.

«Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η χώρα μας θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από το στόχο.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί θα είναι μια «πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη».

Τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας έχει καταγραφεί μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης

Επίσης ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο του Σαββάτου της Frankfurter Allgemeine Zeitung επαναλαμβάνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη και διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης, αλλά ζητά περαιτέρω παραχωρήσεις από τους εταίρους της.

«Έχουμε αρκετά χρήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμά μας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν», δηλώνει και εξηγεί ότι οι αιτίες της κρίσης για την Ελλάδα έχουν εξαλειφθεί, επειδή και ο ισολογισμός για πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια είναι θετικός.

Ο υπουργός αποφεύγει να αποκαλύψει το ακριβές νούμερο του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνει ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι και ο ίδιος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όταν το άκουσε για πρώτη φορά.

Ζητεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ακόμη ότι οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, να δώσουν ένα μήνυμα, το οποίο θα χαλάρωνε την κατάσταση πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο. Διαφορετικά, προειδοποιεί, θα μπορούσαν ακραίες δυνάμεις να πάρουν στην Ελλάδα το «πάνω χέρι».

«Για μας είναι ουσιώδες να μην περιμένουμε άλλο για την απόφαση για την διάρκεια της πίστωσης του δανείου», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και επαναλαμβάνει: «Έχουμε πίσω μας το 85% της διαδρομής. Θα ήταν δυσάρεστο, εάν θα χάναμε στο τελευταίο 15% του δρόμου την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Σχετικά άρθρα