Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

HSBC: Τι σηματοδοτεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

HSBC: Τι σηματοδοτεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HSBC, Ελληνικό Ομόλογο, Επενδυτικό Σχήμα,

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014 με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, deal το οποίο η χώρα χρειαζόταν να είναι επιτυχημένο και το οποίο επετεύχθη με γενναιόδωρους όρους, σημειώνει η HSBC σε report της αφιερωμένο στην έξοδο στις αγορές.

Με την πρόσβαση στην αγορά, η Ελλάδα, όπως μεταδίδει το euro2day, δεν πέτυχε μόνο την εξομάλυνση του προφίλ της ωρίμανσης των δανείων της, αλλά άνοιξε το δρόμο για μια βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το επόμενο έτος, τηρώντας το ανώτατο όριο του χρέους που επέβαλε το ΔΝΤ.

Βάσει των σχολίων του Υπουργού Οικονομικών, η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά εκ νέου μία ή δύο φορές πριν από το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, η HSBC θεωρεί αυτά τα βήματα θα είναι περισσότερο ασκήσεις διαχείρισης ρευστότητας αφού ο δανεισμός πέραν της επταετίας καθίσταται ακριβός για την Ελλάδα και λιγότερο ελκυστικός για τους επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας.

Από την πλευρά των επενδυτών, η τιμή ήταν σχετικά ελκυστική σε σύγκριση με τα υφιστάμενα ομόλογα. Εκτός από το discount, οι όροι της ανταλλαγής ήταν 25 σεντς πάνω από την αγορά: το ομόλογο διαπραγματευόταν στις 102,25 μονάδες πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς στις 102,60 μονάδες.

Παρόλο που δεν θα ήταν ρεαλιστικό μία απόδοση κοντά στο 4%, η HSBC σημειώνει ότι το ομόλογο ήδη διαπραγματεύεται με χαμηλότερη απόδοση. Βραχυπρόθεσμα, βλέπει την δίκαιη αξία του στο 4,2-4,3%, αν δεν υπάρξει αρνητική ροή πολιτικών ειδήσεων. Καθώς η απόδειξη πρόσβασης στην αγορά μπορεί να επιλύσει μερικές από τις αβεβαιότητες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις, με το ομόλογο λήξης 2019 να αγγίζει το 2,75% και το νέο 5ετές το 3,75%, εκτιμά.

Η συνέχεια

Για την Ελλάδα, εάν θέλει να αποφύγει ένα νέο πακέτο διάσωσης, η αξιόπιστη επιστροφή στις αγορές σε λογικά επίπεδα στο τέλος του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας, ενώ δεν θα χρειάζεται να δανειστεί πολλά χρήματα. Το προφίλ ωρίμανσης είναι σχετικά ήπιο κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ προβλέπεται ότι η Ελλάδα να εμφανίζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Η HSBC αναμένει ότι η επιτυχία αυτής της εξόδου θα δώσει κάποια ανακούφιση στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μπορεί να σταματήσει την εξάρτηση της Ελλάδας από την επίσημη χρηματοδότηση. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η έκδοση επετεύχθη χωρίς το QE ή τις αγορές στην πρωτογενής αγορά από τον ESM.

Η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι στις αγορές, όπως έχει ήδη άλλωστε δηλώσει και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, αυτή η έξοδος θα έχει περισσότερο να κάνει με την διαχείριση της ρευστότητας και το reprofiling παρά με μία καθαρή έκδοση, λόγω του ανώτατου ορίου που έχει επιβάλει το ΔΝΤ για το χρέος.

Η HSBC αμφιβάλει για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει ένα ομόλογο διάρκειας πάνω από 7 έτη και πιθανώς όχι μεγαλύτερης διαρκείας από το νέο που λήγει το 2022 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτον το κόστος δανεισμού γίνεται λιγότερο βιώσιμο για τον εκδότη, δεδομένου ότι η απόδοση του 10ετούς εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 5% και κατά δεύτερον μπορεί να υπάρχει έλλειψη ζήτησης για ελληνικό μακροπρόθεσμο χρέος πριν την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους.

Οι κίνδυνοι

Το premium της νέας έκδοσης μπορεί να ήταν γενναιόδωρο αλλά οι επενδυτές πληρώθηκαν για να αναλάβουν τον πιστωτικό και τον πολιτικό κίνδυνο, εξηγεί η HSBC. Το νέο ομόλογο έχει αρκετή ρευστότητα αλλά το βάθος της τιμολόγησής του εξακολουθεί να είναι μικρό σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά ομολόγων: το βάθος της αγοράς είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερο από 5 εκατ. ευρώ, το υπόλοιπο της καμπύλης έχει λιγότερη ρευστότητα και οι θέσεις short είναι ανέφικτες για τους περισσότερους επενδυτές. Αν υπάρξει κάποιο πολιτικό γεγονός που να προκαλέσει την πτώση της τιμής του, η πόρτα εξόδου στις αγορές θα περιοριστεί, σύμφωνα με την HSBC.

Αν και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι διαχωρίσιμος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πολιτικό κίνδυνο ο οποίος σύμφωνα με την HSBC είναι ο πιο σημαντικός. Όπως εξηγεί ο κίνδυνος πολιτικής είναι η έκθεση της Ελλάδας στις μελλοντικές ενέργειες των επίσημων πιστωτών της.

Η συνεχιζόμενη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από το τι υποθέσεις θα υπάρξουν για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα. Μετά το 2022, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει περαιτέρω ουσιαστική ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντική πίεση.

Σύμφωνα με την HSBC, η ελάφρυνση του χρέους από το Eurogroup θα είναι απίθανο να καταστεί σαφέστερη πριν από το τέλος του προγράμματος, το επόμενο έτος. Εάν η πρόταση της Ευρώπης απογοητεύσει, οι επενδυτές μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο.

Σχετικά άρθρα