Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ιδανική η συγκυρία για έξοδο στις αγορές” – Πώς βλέπει το ομόλογο ο διεθνής Τύπος

“Ιδανική η συγκυρία για έξοδο στις αγορές” – Πώς βλέπει το ομόλογο ο διεθνής Τύπος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικό Ομόλογο, Επενδυτικό Σχήμα, Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Οικονομικών, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Θέμα συζήτησης στο διεθνή Τύπο αποτελεί η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης του υπουργείο Οικονομικών η οποία γνωστοποιεί ότι άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου έως 4 δισ. ευρώ.

Τα διεθνή ΜΜΕ καλωσορίζουν την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως φαίνεται απ’ τις πρώτες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρακοτερείου Bloomberg το οποίο σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μετά από τρία χρόνια κρίσης» γράφει ότι «η χώρα, η οποία ήταν το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κυριαρχικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009, σκοπεύει να πουλήσει πενταετή ομόλογα, σύμφωνα με την κατάθεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Καλεί επίσης τους επενδυτές που διακρατούν προηγούμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 να υποβάλλουν τις προσφορές τους» και σημειώνει ότι οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν την Τρίτη.

Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι με την πώληση, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει να ξεφύγει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο του 2018, καλύπτοντας επίσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2019, αναμένεται να είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ (22,1 δισ. Δολάρια). Αφού δεν μπόρεσε να πείσει τους πιστωτές να μειώσουν το χρέος τους και να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα δοκιμάζει την αγορά.

Εν συνεχεία το άρθρο σημειώνει η πώληση ομολόγων ακολουθεί την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης επισκόπησης της διάσωσης και την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,5 δισ. Ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις 10 Ιουλίου. Το ΔΝΤ συμφώνησε για ένα νέο υπό όρους δάνειο ύψους 1,8 δισ. Δολαρίων για την Ελλάδα την Πέμπτη, Με τις εκταμιεύσεις να εξαρτώνται από τις χώρες της ευρωζώνης που παρέχουν ελάφρυνση του χρέους.

«Ιδανική η συγκυρία για έξοδο στις αγορές»

«Πρόκειται για την “τέλεια στιγμή”» σχολιάζει ένας εκ των αναλυτών της Landesbank Berlin Investment, μιλώντας στο Bloomberg. Μάλιστα, το γερμανικό fund δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στην έκδοση του νέου ομόλογου, παρότι είναι ήδη κάτοχος ελληνικών τίτλων.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, και στην απόφαση της Standard & Poor’s να αναθεωρήσει σε «θετικό» το outlook της ελληνικής αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, η Eurasia Group κάνει ειδική μνεία στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης. «Έχοντας αποτύχει να διασφαλίσει μία ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “καθαρή έξοδος” από το πρόγραμμα» τονίζει, χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του κειμένου επισημαίνεται ότι η χώρα δανείζεται για 10 χρόνια με απόδοση 5,17% και υπογραμμίζεται ότι στο ύψος της οικονομικής κρίσης το 2012, με πραγματική πιθανότητα εγκατάλειψης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 44,21%.

«Έχοντας αποτύχει να επιτύχουμε κάτι ουσιαστικό για την ελάφρυνση του χρέους ή την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, ο στόχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα μια« καθαρή έξοδος » όταν λήξει το σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Eurasia, Mujtaba Rahman και συμπλήρωσε ότι «Αυτό θα είναι το πρώτο σκέλος αυτής της στρατηγικής – να δοκιμάσει την όρεξη της αγοράς, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ταμειακές αποτιμήσεις πριν από το επόμενο έτος».

«Τα πηγαίνουν μια χαρά», λέει απ’ την πλευρά του ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά με τα οποία είχε επιχειρήσει τελευταία φορά η χώρα να βγει στις αγορές. Επίσης είναι μία καλή στιγμή για μία έκδοση αφού εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι την σταδιακή αποκλιμάκωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τότε τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας θα δεχθούν πίεση», τονίζει.

“Είναι λογικό να δούμε τα ομόλογα που η Ελλάδα θέλει να αγοράσει να διαπραγματεύονται ισχυρά στις δευτερογενείς αγορές” σημειώνει στο Reuters ο Peter Chatwell στρατηγικός αναλυτής της Mizuho. Σύμφωνα με τον ίδιο, “εάν η Ελλάδα θέλει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να βγουν από το παλιό 5ετές ομόλογο και να αγοράσουν το νέο 5ετές τότε θα πρέπει να προσφέρει ανταγωνιστική τιμή”.

Guardian: Η Ελλάδα βλέπει το τέλος της λιτότητας

Ο Guardian σχολιάζει: «Η Αθήνα υπογράμμισε τα σχέδια της να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές για πρώτη φορά από το 2014 προσφέροντας πενταετές ομόλογο στους επενδυτές».

BBC: Η Ελλάδα κάνει το πρώτο βήμα για επιστροφή στις αγορές μετά από τρία χρόνια

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της χώρας ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πουλήσει ομόλογα που θα αποπληρωθούν σε πέντε χρόνια. Είναι η πρώτη πώληση ομολόγου από το 2014, όταν η Ελλάδα έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αγορές.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εκληφθεί ως ένα ορόσημο για την Ελλάδα», γράφει το BBC.

Θετική αντίδραση της αγοράς των ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2014 εκδίδοντας νέο πενταετές ομόλογο.

Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει αύριο. Οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επίτοκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (αποδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.

Την όλη διαδικασία ανέλαβαν οι τράπεζες BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, London Branch, Goldman Sachs, International Bank, HSBC Bank plc and Merrill Lynch International.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν απο λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Ν. Παππάς: Οι ενδείξεις για την έξοδο στις αγορές είναι πολύ καλές

Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα βγήκε στις αγορές, κίνηση η οποία όπως είπε έχει πολύ καλές ενδείξεις, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Σχετικά άρθρα