Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου συνέχισαν την πτωτική πορεία τους αυτή την εβδομάδα, παρά τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων την Ευρωζώνης, με συνέπεια να μειωθεί η διαφορά της απόδοσής τους από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους (spread) κάτω από το 5%.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφωνόταν σήμερα το πρωί στο 5,30% και των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο 0,45%. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλότερη απόδοση κατά 66 μονάδες βάσης (0,66 της ποσοστιαίας μονάδας) σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά 282 μονάδες βάσης (2,82 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 4,99%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015, κλείνοντας μία εβδομάδα που οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκαν , καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος της εποχής της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ιταλικών τίτλων κινούνται σε νέα υψηλά επίπεδα, αν και το κλίμα ήταν γενικά πιο ήρεμο στο τέλος της εβδομάδας. Στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters, η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,47%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου, ενώ αυξήθηκε συνολικά 22 μονάδες βάσης στην εβδομάδα. ‘Ανοδο πάνω από 20 μονάδες βάσης σημείωσαν, επίσης, τα γαλλικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας προκάλεσαν την αίσθηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε σημείο καμπής, περιορίζοντας τη στήριξη που είχε συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν και η ΕΚΤ προσπάθησε να ηρεμήσει την αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της εβδομάδας, οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει, νωρίτερα ή αργότερα, να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων , δεδομένης της καλύτερης κατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης και της έλλειψης ομολόγων που θα μπορούσαν να αγορασθούν από την ΕΚΤ.
Χθεσινά στοιχεία, που έδειξαν μία απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ενίσχυσε το κλίμα πωλήσεων στις αγορές ομολόγων.