Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα θεσμών: Οχι άλλα μέτρα, αλλά τηρήστε τα συμφωνηθέντα

Μήνυμα θεσμών: Οχι άλλα μέτρα, αλλά τηρήστε τα συμφωνηθέντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ESM, Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Γιώργος Χουλιαράκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μνημόνιο, Ντέκλαν Κοστέλο,

Μήνυμα με προφανή αποδέκτη μάλλον στην πλευρά του ΔΝΤ έστειλε σήμερα από το συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Είναι πολύ σημαντικό είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση αλλά επίσης σημαντικό είναι να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής (σ.σ. μέτρα) από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι είναι πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όπως αναφέρει το euro2day.gr.

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα» είπε ο Ντ. Κοστέλο. Λίγο νωρίτερα όμως είχε υπενθυμίσει ότι το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας είχε ανοίξει και το 2014, όταν η χώρα είχε μπει και πάλι στον τελευταίο χρόνο του τότε προγράμματος.

«Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία που δίνεται, το “μπαλάκι” είναι στο γήπεδο των ελληνικών αρχών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τα δύσκολα είναι πίσω μας, δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά η αχίλλειος πτέρνα των ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι η εφαρμογή. Η μπάλα βρίσκεται και στο γήπεδο των θεσμών. Θα πρέπει να μην επιβάλουμε τη λήψη νέων μέτρων πολιτικής πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί».

Η υλοποίηση είναι το «κλειδί» για την έξοδο από το πρόγραμμα, τόνισε από την πλευρά του και ο Φρ. Ντρούντι της ΕΚΤ, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ν. Τζιαμαρόλι (ESM).

Αρκετό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην ερμηνεία των αποφάσεων του Eurogroup και στο θέμα του QE. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, αφού είχε τονίσει προκαταβολικά ότι η «ιδιοκτησία» του προγράμματος αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα, ερμήνευσε την απόφαση του Eurogroup με θετικό τρόπο, σημειώνοντας ότι κανείς δεν περίμενε ελάφρυνση χρέους μετά τη β’ αξιολόγηση, ξέραμε ότι θα εξειδικευτούν τα μέτρα στο τέλος του προγράμματος το 2018, περιμέναμε όμως ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι οι πιστωτές παραμένουν δεσμευμένοι στην επιτυχία του προγράμματος. Η δήλωση του Eurogroup είναι ένα επαρκές σήμα ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup δίνει σαφές μήνυμα στις αγορές, η αντίδραση των οποίων ήταν θετική. «Ο διάδρομος για την πρόσβασή μας στις αγορές είναι ανοικτός».

Στη σημείο αυτό ο Γ. Χουλιαράκης επανέλαβε ότι η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι επιθυμητή και εφικτή, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο.

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο στις αγορές ο Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ είναι η βάση για να ξεκινήσει η Ελλάδα να βγαίνει σιγά σιγά στις αγορές. Από την πλευρά του, ο Ν. Τζιαμαρόλι του ESM είπε ότι για να έχει η χώρα πρόσβαση στις αγορές πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην υλοποίηση, με πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Είμαστε στη μέση του δρόμου, πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα, συμπλήρωσε.

Κόντρα για το QE

Λίγο αργότερα η κουβέντα άναψε όταν ο Φρ. Ντρούντι ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ επανέλαβε αυτό που είπε η κεντρική τράπεζα, ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. Στη δήλωση του Eurogroup, όμως, προσέθεσε ότι δεν υπάρχει επαρκής εξειδίκευση για βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές και έτσι από τη δική μας πλευρά είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν μετά την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα υπάρξει βιωσιμότητα, διότι απλά τα μέτρα δεν έχουν εξειδικευτεί.

«Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από όσα ανέφερε ο πρόεδρος Μ. Ντράγκι», τόνισε ο κος Ντρούντι κλείνοντας τη συζήτηση. Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γ. Χουλιαράκης διαφώνησε ευθέως με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι το Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα παραμετροποίησης των τριών αγνώστων στην εξίσωση για το DSA, δηλαδή των πλεονασμάτων, της ανάπτυξης και των μέτρων για το χρέος. «Ολοι μπορούν να προσθέσουν τα νούμερα και να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Υπάρχει επαρκής καθαρότητα», τόνισε ο υπουργός και επανέλαβε ότι το QE είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο στις αγορές.

Στο τέλος της ομιλίας του, παρ’ όλα αυτά, επανήλθε στο θέμα του QE με μια διαφοροποιημένη διατύπωση. Η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καθοριστικός παράγοντας είναι το QE. Θα ζητήσω από τον Φραντσέσκο να αναθεωρήσουν τα δεδομένα.

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις

Και οι τρεις εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών με κάθε ευκαιρία επαναλάμβαναν τη φράση «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις» και «υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση», θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι μετά την ψήφιση των μέτρων, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος είναι η υλοποίησή τους τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά από αυτό.

Για παράδειγμα ο κ. Ντρούντι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει ψηφιστεί το απαραίτητο πλαίσιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά τώρα πρέπει να τρέξουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να μειωθεί το ύψος των κόκκινων δανείων, το οποίο επί του παρόντος έχει απλώς σταθεροποιηθεί.

Στις μεταρρυθμίσεις επέμεινε και ο κ. Τζιαμαρόλι, σημειώνοντας ότι πράγματι ο λαός έχει κουραστεί από τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά εγώ μιλάω για διαρθρωτικές αλλαγές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε και στην άρση των capital controls. Για να έχουμε άρση τους, είπε ο κ. Ντρούντι, χρειάζεται τροφοδότηση πιστώσεων. Αυτή είναι η βασική πρόκληση: να δείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα