Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να σώσει επιχειρήσεις

Μίχαλος: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να σώσει επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος,

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μπορεί να σώσει επιχειρήσεις τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», που συνδιοργανώνεται από τους Κοινωνικούς Εταίρους ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος,με την υποστήριξη του Ε.Β.Ε.Α. και του Κέντρου Διαμεσολάβησης Ε.Β.Ε.Α., επισημαόνοντας ωστόσο ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται βελτιώσεις για να αποδώσει στην πράξη.
Ε.Β.Ε.Α.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

«Η αποψινή ημερίδα, που ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συνδιοργανώνουμε με τους Κοινωνικούς Εταίρους, έχει ως θέμα της την αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Αυτό του εγκλωβισμού χιλιάδων επιχειρήσεων – και βεβαίως και νοικοκυριών – σε δανειακές υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει να δημιουργείται στην αγορά ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος. Με τις οφειλές να συσσωρεύονται λόγω της μείωσης του τζίρου και της ρευστότητας, με τις τράπεζες να μην παρέχουν νέα χρηματοδότηση, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να λυγίζουν κάτω από το βάρος των δανειακών τους υποχρεώσεων και να κλείνουν. Με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες.

Αυτός ο κύκλος πρέπει να σπάσει. Η οικονομία δεν μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, αν δεν αποκατασταθούν ομαλές συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.

Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός, δίκαιος και εφαρμόσιμος μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, ο οποίος θα εστιάζει στην υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Το πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, ήταν ένα θετικό βήμα.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, είχαμε υποστηρίξει από την αρχή την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εργαλείου. Γιατί γνωρίζουμε καλά, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει τη δυνατότητα, με συναίνεση των πιστωτών, να σωθούν πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά στην πράξη ο συγκεκριμένος μηχανισμός, χρειάζεται πολλές βελτιώσεις.

Και προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως Επιμελητηριακή Κοινότητα.

Βασική θέση μας ως προς τα κριτήρια ένταξης είναι η δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.

Ζητούμε, παράλληλα, επαρκείς και ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρηστικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας από συστηματικούς κακοπληρωτές, σε βάρος της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, των υπολοίπων πιστωτών, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να διασφαλιστεί και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού, με δεδομένο ότι θα προκύψει ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων προς διαχείριση.

Σε αυτό το επίπεδο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί το αρνητικό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, στο πλαίσιο του οποίου εκκρεμούν ήδη περισσότερες από 150.000 αιτήσεις και οι ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων φθάνουν ως το 2032 .

Για το λόγο αυτό, έχουμε προτείνει συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να αναλάβουν τα Επιμελητήρια το ρόλο του διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.

Το εκάστοτε Επιμελητήριο θα αναθέτει άμεσα κατ’ ελεύθερη κρίση την αίτηση και τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης σε Διαπιστευμένο Διαμεσολαβητή από τον πίνακα Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ταχύτητα και η αποκεντρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών, σε σχέση με την παραδοσιακή δικαστική οδό.

Για να αποτυπωθούν στην πράξη αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας ένας φορέας με κατάλληλη εμπειρία και δομή, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα. Και τα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει με επιτυχία αυτή την αποστολή.

Το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά και η ελληνική οικονομία, είναι ένα ακόμη νομοθετικό πλαίσιο φάντασμα, που θα στοιχειώνει για χρόνια τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ζητούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά από την Πολιτεία να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες εποπτείας και διαχείρισης στα Επιμελητήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή ενός κρίσιμης σημασίας νομοθετικού πλαισίου.

Η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι μια ευκαιρία να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Ας φροντίσουμε να την αξιοποιήσουμε σωστά».

Σχετικά άρθρα