Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Οίκος Fitch, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζες,

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητάς των ελληνικών τραπεζών σε «ccc» από «f».

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch άφησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών – Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – στην κατηγορία «περιορισμένη χρεοκοπία, RD», ενώ αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητάς τους σε «ccc» από «f».

Το αξιόχρεο (Issuer Default Ratings, IDR) των ελληνικών τραπεζών είχε υποβαθμισθεί στην κατηγορία RD στις 29 Ιουνίου 2015, μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων, σε συνέχεια των μεγάλων εκροών που είχαν σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των τραπεζών και την προσδοκία του Fitch ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής περιορίζει τους πολιτικούς κινδύνους και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», διευκολύνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Fitch θεωρεί απίθανη την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) βραχυπρόθεσμα , αλλά αναμένει σταδιακά βήματα στην κατεύθυνση της χαλάρωσης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και συγκεκριμένα τη σταδιακά άρση των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων.

«Αναμένουμε ότι κάποια μορφή χαλάρωσης των περιορισμών στις αναλήψεις είναι πιθανόν να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, για παράδειγμα μία περαιτέρω αύξηση των ποσών ανάληψης (σήμερα 840 ευρώ ανά 15ήμερο) ή των ορίων για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, δεν αναμένουμε αυτή η χαλάρωση να είναι αρκετά σημαντική σε αυτό το στάδιο για να επηρεάσει τα IDRs των τραπεζών».

Ο οίκος σημειώνει ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστη και είναι ακόμη πολύ ευαίσθητη σε πολιτικές εξελίξεις. Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας των τραπεζών αντανακλούν ακόμη την πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού τους και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια, για τα οποία δεν έχουν σχηματισθεί προβλέψεις.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε συνολικά εισροές καταθέσεων ύψους 6 δισ. ευρώ μετά την επιβολή των capital controls έως τα τέλη Απριλίου 2017, από τα οποία μισά ήταν ιδιωτικές καταθέσεις, σημειώνει ο οίκος.

«Σχεδόν όλες οι εισροές πραγματοποιήθηκαν μετά τα τέλη του Μαΐου 2016, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούλιο 2016».

Σχετικά άρθρα