Εντός των προκαθορισμένων στόχων διαμορφώθηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, χάρη στις σημαντικές διαγραφές οφειλών.
Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) συρρικνώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,3% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ ή στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.
Η πτώση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας), συνιστά αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν την ισχυρή ροή νέων ΜΕΑ.
Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).
Όσον αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου παρατηρήθηκαν νέες ροές ανοιγμάτων (δείκτης ΜΕΑ 42,2%), το 1/3 των ανοιγμάτων αφορά σε πιστούχους που έχουν αιτηθεί υπαγωγής σε καθεστώς νομικής προστασίας.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης ΜΕΑ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα στο χαρτοφυλάκιο τόσο των καταναλωτικών όσο και των επιχειρηματικών δανείων, με 54,2% και 45% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των ΜΕΑ θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019.
Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων -δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση-, από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, εισπράξεις και μεταβιβάσεις δανείων.