Η Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε το 2014, με δύο εκδόσεις χρέους, ένα χρόνο προτού διολισθήσει στην κρίση μιας τεταμένης σύγκρουσης ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση αυτή έληξε με την υπογραφή του νέου προγράμματος διάσωσης το 2016, του τρίτου από το 2010.
«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς (ομολόγου) που εκδόθηκε το 2014, με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανότατα την άντληση ενός μικρού ποσού (πέρα και πάνω από αυτήν την έκδοση» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η 5ετης έκδοση του 2014 είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.
Η κίνηση, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους για το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το βουνό χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο της ευρωζώνης.
Μια δεύτερη έκδοση χρέους θα μπορούσε να ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, ανέφερε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η επιστροφή στις αγορές θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο, τόνισε άλλος αξιωματούχος.