Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Ομόλογα, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Αμείωτο συνεχίζεται το “ράλι” των ελληνικών ομολόγων, το οποίο εκκίνησε με την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν στον ρυθμό της ευφορίας που κρατά ήδη μία εβδομάδα και διαμορφώνονται σήμερα στο 5,671% με περαιτέρω πτώση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, όπου η χώρα μας προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί στο 5,9%.

Το χαμηλό της πενταετίας για το yield του 10ετούς αποτελούν τα επίπεδα του 5,530% που άγγιξε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2014, μετά και την δεύτερη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς με 3ετή ομόλογα, η οποία ωστόσο σκόνταψε στη διεθνή συγκυρία λόγω της κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo η οποία είχε δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των κρατών της ευρωπεριφέρειας.

Πάντως από το 9% και πάνω που διαμορφωνόταν η απόδοση του 10ετούς λίγο πριν τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, το ράλι έχει ξεπεράσει το 40%.

Ανάλογα εντυπωσιακό είναι και το ράλι στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους σήμερα να διαμορφώνεται πολύ κάτω αυτής των 10ετών, και στο 5,438% με βελτίωση της τάξης του 2,91% από τα χθεσινά επίπεδα, τη στιγμή μόλις τον Φεβρουάριο αυτού του έτους είχε βρεθεί άνω του 10%, με το ράλι να ξεπερνά το 45%.

Η επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας ανακούφισε τους επενδυτές καθώς ανοίγει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και την αποφυγή ενός νέου ελληνικού δράματος αυτό το καλοκαίρι, εν όψει και της αποπληρωμής του Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει και τον δρόμο προς τη ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Δρόμος που πάντως δεν είναι εύκολος καθώς τα περιθώρια στενεύουν και εξαρτάται από πολλά “αν”, με κύριο και βασικό αυτό της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ένα ζήτημα το οποίο μένει ακόμη να αποφασιστεί, όπως μένει να αποφασιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ζήτημα του χρέους.

Σχετικά άρθρα