Σφοδρή κριτική στην κατ’ αρχήν συμφωνία που πέτυχαν στο Eurogroup η κυβέρνηση και οι θεσμοί ασκεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προκρίνοντας τη μείωση του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών από το 2018, αντί για το 2020, και χαρακτηρίζοντας ημιτελείς και αυθαίρετες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Στο μηνιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ σημειώνει πως η μετάθεση της μείωσης του αφορολόγητου και των συντελεστών προκαλεί αβεβαιότητες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τη στιγμή που «η εγχώρια παραγωγή στενάζει από την υπερφορολόγηση».
Τονίζει ότι η «διάψευση των προσδοκιών» για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος γεννά αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ανάλογα και με τους στόχους του Μνημονίου.
Στρέφοντας το βλέμμα στη συμφωνία για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι πρόκειται για μία ακόμα ημιτελή μεταρρύθμιση που δεν λύνει επί της ουσίας το ασφαλιστικό πρόβλημα, καθώς προωθεί αυθαίρετα οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.
Ο Σύνδεσμος τονίζει ακόμα ότι τα θετικά αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν στρέφονται προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση, και θα ήταν αποτελεσματικότερο οικονομικά εάν κατευθύνονταν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπενθυμίζει δε ότι ενώ η υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων είναι δεδομένη, τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ο ΣΕΒ παραδέχεται ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία για τα επόμενα έτη, όμως σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν «επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας», οδηγώντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε χαμηλό 3,5 ετών.