Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Οι μεγάλοι επιχειρηματίες πρέπει να γίνουν “άγγελοι” για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Μίχαλος: Οι μεγάλοι επιχειρηματίες πρέπει να γίνουν “άγγελοι” για τις νεοφυείς επιχειρήσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΒΕΑ, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κώστας Μπακογιάννης,

Κάλεσμα στους μεγάλους επιχειρηματίες να μετατραπούν σε επενδυτές των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω του θεσμιού των “επιχειρηματικών αγγέλων” έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο μαζί με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και στο οποίο παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο κ. Μίχαλος:

“Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία από την κρίση θα πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο. Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, που χρειάζεται άμεσα η χώρα, δεν θα προέλθουν από το χρεοκοπημένο πλέον κράτος. Δεν θα έρθουν αν ιδρύσουμε μερικούς ακόμη δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Θα έρθουν μέσα από δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας: μέσα από το ταλέντο και τις ικανότητες των Ελλήνων.

Η ανάπτυξη θα έρθει από την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα και ευκαιρίες για νέους ανθρώπους. Θα έρθει αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στον κόσμο σε ποσοστό αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαθέτει πλήθος καταρτισμένων και φιλόδοξων νέων ανθρώπων. Ανθρώπων με ταλέντο, με γνώσεις, με καινοτόμες ιδέες.

Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς, είτε δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είτε επιλέγουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάποια άλλη χώρα.

Ευθύνη και υποχρέωση των εκπροσώπων των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας είναι να ενημερώνουν, να εκπαιδεύουν αλλά και να δημιουργούν τις απαραίτητες δομές προκειμένου να βοηθήσουν όλους εκείνους που διαθέτουν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες και θέλουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Στα πλαίσια αυτά εδώ και αρκετό καιρό το ΕΒΕΑ έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό, ο οποίος έχει καταφέρει να εξασφαλίζει στα πρώτα στάδια μιας επιχείρησης τα απαραίτητα κεφάλαια για την δραστηριοποίηση της. Σε όλο τον κόσμο σήμερα, πολλοί ευκατάστατοι πολίτες έχουν αλλάξει κατεύθυνση στις επενδύσεις τους. Παλιότερα επένδυαν μόνο σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα κρατών, χρυσό και πετρέλαιο. Σήμερα έχουν ανακαλύψει ένα νέο κόσμο στο επιχειρηματικό οικοσύστημα: τα δίκτυα αγγέλων. Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν ίδια κεφάλαια σε μικρές start up επιχειρήσεις κατά το χρονικό σημείο της ίδρυσης τους, προσφέροντας τους έτσι την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην αγορά.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους «αγγέλους» και σε πιο «παραδοσιακούς» χρηματοδότες (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λ.π.) είναι ότι οι πρώτοι ζητούν λιγότερες εγγυήσεις για να παράσχουν αρχικό κεφάλαιο το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ταυτόχρονα, καθ’ ότι στην συντριπτική πλειονότητα τους οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» είναι και οι ίδιοι έμπειροι επιχειρηματίες, συνήθως παρέχουν – εκτός από χρηματικό κεφάλαιο – συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία στα νέα ταλέντα που επιλέγουν να βοηθήσουν. Σε αντάλλαγμα για την επένδυση τους λαμβάνουν μετοχές της νεοσυστήσας εταιρίας και ουκ ολίγες φορές καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά στο διοικητικό της συμβούλιο.

Σκοπός της σημερινής μας εκδήλωσης είναι να ενημερώσουμε, να καθοδηγήσουμε και να φέρουμε σε επαφή νέους ταλαντούχους Έλληνες με τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους. Αυτή είναι ευθύνη, υποχρέωση μας αλλά και συνεισφορά μας σε μια δύσκολη περίοδο για το τόπο. Ακόμα και στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα μας. Ας τα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί».

Σχετικά άρθρα