Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Η αξιολόγηση να κλείσει τώρα, αργότερα ίσως είναι πολύ αργά

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Η αξιολόγηση να κλείσει τώρα, αργότερα ίσως είναι πολύ αργά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πιστοληπτική Αξιολόγηση, Τράπεζα της Ελλάδος,

Να κλείσει η αξιολόγηση τώρα γιατί «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες», ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την έκθεσή του για την νομισματική πολιτική το 2016.

«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά. Σε ό,τι ακολουθεί, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα», υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι το 2016 υπήρξε πρόοδος με θετική επίδραση στην ρευστότητα και τόνισε ότι στην οικονομία «έχει διαμορφωθεί θετική δυναμική».

«Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος το 2016 είχε θετική επίδραση στη ρευστότητα και στο κλίμα εμπιστοσύνης,και αντανακλάται στη θετική εξέλιξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά και επιτακτικό, σε μία περίοδο εξωτερικών κλυδωνισμών και ενδεχόμενων κινδύνων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας.

Πρόσθεσε ότι «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί».

«Αυτό», συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, «θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Σχετικά άρθρα