Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές μια ενδεχόμενη κρίση ελληνικού χρέους

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές μια ενδεχόμενη κρίση ελληνικού χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Αλέξης Τσίπρας, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελληνική Κυβέρνηση, Ελληνικό Χρέος, Ευρωζώνη, Οικονομική Κρίση, ΣΥΡΙΖΑ, Χρεοκοπία,

Έναν ακόμη πιθανό γύρο μικροπολιτικής γύρω από την “κρίση” ελληνικού χρέους ετοιμάζονται να δεχθούν οι επενδυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής ιστοσελίδας Marketwatch.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα,οι επενδυτές ετοιμάζονται για αυτό καθώς οι πιστωτές της χώρας και η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκονται σε μια ακόμη αντιπαράθεση, η οποία εντείνει περαιτέρω την ανησυχία ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για τον Ιούλιο.

Οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ πιέζουν για μια συμφωνία εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

«Επιθυμία του Eurogroup είναι να αποφύγει την προοπτική εχθρικών διαπραγματεύσεων εν όψει κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη», σύμφωνα με τον αναλυτή του Eurasia Group για την Ευρώπη, Φεντερίκο Σάντι.

«Ωστόσο η απαίτηση από την Ελλάδα να σφίξει περαιτέρω το “ζωνάρι”, θα δοκιμάσει την αντοχή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και καθυστερώντας την ολοκλήρωση των συνομιλιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σάντι.

Σύμφωνα με το στέλεχος του Pantheon Economics, Κλάους Βίστεσεν το ΔΝΤ είναι η κύρια πηγή αβεβαιότητας, ενώ το Eurogroup πιθανώς κατανοεί ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη. Οτιδήποτε άλλο από μια “de facto “ απομείωση του κυρίου χρέους θα πρέπει να είναι “εφικτή”, καθώς το ΔΝΤ έχει προτείνει την επέκταση της λήξης στο 2070, διαμόρφωση του ανώτατου επιτοκίου στο 1,5% και επιβολή μορατόριουμ στις πληρωμές μέχρι το 2040.

Δεν θα είναι εύκολο να περάσει αυτό στο Eurogroup, αλλά το βασικό είναι ότι η Ελλάδα φέρνει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε –μια προϋπόθεση στην οποία συμφωνούν ΕΕ και ΔΝΤ, τονίζει με έμφαση ο Βίστεσεν.

Παράλληλα, ο κ.Vistesen εκτιμά ότι η Αθήνα ήταν απρόθυμη να συνεχίσει την περαιτέρω μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και των συντάξεων, κάτι που έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε βαθιές περικοπές δαπανών στις υποδομές, στην υγεία και στις μεταφορές.

Αυτό έχει καταστήσει την κυβέρνηση ιδιαίτερα “ αντιδημοφιλή” και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο ώστε ο κ. Τσίπρας να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις στα άκρα, σύμφωνα με τον Βίστεσεν.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το βασικό σενάριο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός προτιμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Επίσης, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην χώρα αναμφισβήτητα” θα αναζωπυρώσει” τους φόβους μιας χρεοκοπίας ή ακόμη και μιας εξόδου από την Ευρωζώνη.

Πάντως ένας άλλος ένας “γύρος αναταραχής” θα είναι μια ανεπιθύμητη στροφή για μια οικονομία που βγήκε από την ύφεση κατά την διάρκεια του 2016.

Σχετικά άρθρα