Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανός Πρέσβης: Οι ΗΠΑ θα κάνουμε την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό παίκτη

Αμερικανός Πρέσβης: Οι ΗΠΑ θα κάνουμε την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό παίκτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Αμερικανική Πρεσβεία, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Τζέφρι Πάιατ, Φυσικό Αέριο,

Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό “παίκτη” και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Athens Energy Forum.

Σκληρή κριτική στην ρωσική ενεργειακή πολιτική

Ο Αμερικανός πρέσβης άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην ρωσική ενεργειακή πολιτική και τάχθηκε κατά της υλοποίησης έργων που περιορίζουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, στα οποία περιέλαβε τον αγωγό North Stream 2 αλλά και τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI.

Η Ρωσία, είπε, χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο ανεβάζοντας τις τιμές. Είναι σημαντικό, προσέθεσε, να μειωθεί η εξάρτηση από έναν μεγάλο προμηθευτή, κάτι που αποτελεί κοινή άποψη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός και θα πρέπει να παραμείνει βασικός προμηθευτής της ΕΕ, ωστόσο δεν πρέπει να επιτραπεί η ύπαρξη μονοπωλίου σε χώρες χωρίς άλλη εναλλακτική πηγή, ανταγωνισμό και διαφάνεια στις τιμές.

Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την υποστήριξη του σε έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε τα έργα αυτά θα καθορίσουν το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας, θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές και πρέπει να προστατευθούν από πρότζεκτς όπως οι αγωγοί North Stream 2 και ITGI που θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και θα περιορίσουν τη διαφοροποίηση τού ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Αμερικανός πρέσβης στάθηκε ιδιαίτερα στη μετατροπή των ΗΠΑ από εισαγωγέα σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι ήδη από πέρυσι ξεκίνησαν οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και ότι το αμερικανικό αέριο αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική για όσες χώρες έχουν μία ή μια κυρίαρχη πηγή προμήθειας.

Τέλος εκτίμησε ότι και η Ελλάδα μπορεί να παράξει τους δικούς της υδρογονάνθρακες, καθώς το δυναμικό παραμένει ανεξερεύνητο, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν, καθώς θα προκύψουν νέες ευκαιρίες για ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε ως κρίσιμης σημασίας την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Σχετικά άρθρα