Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αγορές “ψηφίζουν” Ελλάδα – Προεξοφλούν θετική εξέλιξη και στην αξιολόγηση

Οι αγορές “ψηφίζουν” Ελλάδα – Προεξοφλούν θετική εξέλιξη και στην αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελληνικά Ομόλογα, Χρηματιστήριο Αθηνών,

Η σημερινή άνοδος του χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε μια στιγμή μάλιστα που θεωρείται βέβαιο ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για την αξιολόγηση, δίνουν το στίγμα της αγοράς που θεωρεί ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα και από το μέτωπο της αξιολόγησης έστω και με καθυστέρηση.

Παρά το γεγονός ότι τα εγχώρια ΜΜΕ -κυρίως- καταστροφολογούν και η αντιπολίτευση έχει κηρύξει ανένδοτο κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι αγορές εμπράκτως ποντάρουν τώρα στο σενάριο θετικής έκβασης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν στην προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου, η οποία θα συνδυασθεί με αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για να ακολουθήσει η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι προσδοκίες αποτυπώνονται στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και στο χρηματιστήριο, όπου οι μαζικές τοποθετήσεις κεφαλαίων και η εισροή φρέσκου χρήματος προκαλούν άνοδο των τιμών.

Ενώ τα ομόλογα όλων των χωρών της ευρωζώνης πιέζονται σήμερα Τετάρτη (οι τιμές τους υποχωρούν – οι αποδόσεις ανεβαίνουν), οι τιμές των ελληνικών απογειώνονται και οι αποδόσεις τους αντιστοίχως υποχωρούν.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 55 μονάδες βάσης, στο 5,90%. Το 5ετούς πέφτει κατά 29 μονάδες, ενώ του 10ετούς διαμορφώνεται 12 μονάδες βάσης χαμηλότερα από χθες, στο 6,89%.

Η αποκλιμάκωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική – και ενδεικτική των εκτιμήσεων των αγορών – καθώς σημειώνεται εν μέσω αρνητικού κλίματος στις αγορές κρατικών χρεογράφων, την ώρα που ανεβαίνουν οι αποδόσεις ακόμη και των γερμανικών ομολόγων.

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε και στο χρηματιστήριο, με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές, που σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη εν μέσω ξαφνικού αγοραστικού πυρετού.

Ένδειξη επανενεργοποίησης πολλών ξένων χαρτοφυλακίων αποτέλεσε ο αυξημένος τζίρος, στα 76,304 από 45,300 εκατ. ευρώ , ενώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,528 από 0,767 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα