Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί “πυροβολεί” την ΕΚΤ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Γιατί “πυροβολεί” την ΕΚΤ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ιταλία, Μάριο Ντράγκι, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, Τράπεζες,

Βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξαπέλυσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Αιτία, η απόφαση της ΕΚΤ και του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, να αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena από 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 8,8 δισ. ευρώ.

«Η απόφαση της ΕΚΤ δεν χρήζει αμφισβήτησης, αλλά θα ήταν χρήσιμο, εάν όχι ευγενικό, να εξηγηθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα κριτήρια βάσει των οποίων καταλήξαμε σ’ αυτή την αξιολόγηση», τόνισε ο Παντοάν, μιλώντας στην εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε παράλληλα, την αισιοδοξία του πως οι μετοχές της ιστορικής τράπεζας θα τεθούν σύντομα σε διαπραγμάτευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση από το Χρηματιστήριο του Μιλάνου δεν βρίσκεται στην «ατζέντα».

Τέλος, εκτίμησε ότι ο τρόπος διάσωσης της Monte dei Paschi θα αποτελέσει ένα παράδειγμα επίλυσης μελλοντικών τραπεζικών προβλημάτων και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας της Τοσκάνης, μέσω της διαδικασίας της «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», η οποία αποτελεί μία ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ιταλικό δημόσιο θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση με το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, ενώ το εναπομείναν ποσό, το οποίο εκτιμάται σε 2 – 2,3 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από τους θεσμικούς επενδυτές.

Σχετικά άρθρα