Ξένοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον και αγοράζουν τα περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα, από αεροδρόμια έως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Επιχειρείν στην Ελλάδα» (Doing Business In Greece). Ενώ οι πολιτικοί και οι πιστωτές ερίζουν για τους όρους του ελληνικού προγράμματος, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες προσαρμόζονται σε νέες πραγματικότητες και ευκαιρίες, αναφέρεται σχετικά.
Ένας πιο ήρεμος Αλέξης Τσίπρας λέει ότι χαιρετίζει τις ξένες επενδύσεις ως «αμοιβαία επωφελείς» για τις επιχειρήσεις και τη χώρα, επισημαίνει η εφημερίδα σε ένα από τα άρθρα της με τίτλο «Ο Τσίπρας περπατά στο τεντωμένο σκοινί των μεταρρυθμίσεων».
Ο πρωθυπουργός ανυπομονεί να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2017, ύστερα από απουσία τριών ετών, σημειώνεται σχετικά, ενώ συμπληρώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν όταν η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, αν και με καθυστερήσεις, και έκανε κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους και τις συντάξεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούσαν να επιβάλουν από την πρώτη διάσωση το 2010.
Τα επενδυτικά ταμεία, με την ελπίδα να επωφεληθούν από μια ελληνική ανάκαμψη, αναζητούν ευκαιρίες – από χρεοκοπημένες αλυσίδες ξενοδοχείων και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι πακέτα ‘κόκκινων δανείων’ από εγχώριες τράπεζες. «Σίγουρα βλέπουμε μια αλλαγή στάσης», δήλωσε Έλληνας χρηματοοικονομικός σύμβουλος. «Υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία».
Παράλληλα, σχεδιάζονται ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και ενεργειακές εταιρίες. «Πολλά έγιναν πέρυσι», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τους FT. «Σημαντικά έργα ωριμάζουν και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί».
Όπως σημειώνουν οι FT, αναλυτές στην Αθήνα συμφωνούν ότι η οικονομία σταθεροποιείται, ύστερα από υποχώρηση οκτώ ετών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% και άφησε έναν στους τρεις Έλληνες στη φτώχεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αλλά παραμένει οριακά πάνω από το 23%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι προοπτικές σκιάζονται και πάλι από τις διαφορές μεταξύ των πιστωτών για την πιθανότητα η Ελλάδα να διατηρήσει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές για την τρέχουσα αξιολόγηση της προόδου του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της Ελλάδας να περιληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές την επόμενη χρονιά.
Παρά τις ζημίες που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) είναι διατεθειμένα να δουν θετικά τις νέες εκδόσεις ομολόγων, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και το χρέος της Ελλάδας θα αξιολογηθεί ως βιώσιμο, δήλωσε ο Θίο Φάνος, ιδρυτής της CapeView Capital. «Τα hedge funds είναι πιθανόν να στηρίξουν τις εκδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά τους μήνες που θα ακολουθήσουν μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις», δήλωσε ο Φάνος.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πληρώνει ένα υψηλό πολιτικό τίμημα για το ότι έχει αγκαλιάσει τον καπιταλισμό, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν μείωση της στήριξης για το κυβερνών κόμμα τον τελευταίο χρόνο. Η εκλογή τον Ιανουάριο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδωσε σημαντική ώθηση στη δημοφιλία του κόμματός του. Δεν φαίνεται να έχει σημασία για τους υποστηρικτές του ότι ίσως επωμιστούν περαιτέρω οικονομικά βάρη με την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, εάν αναλάβει την πρωθυπουργία.
«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα διάσωσης στο σύνολό του, και όχι μόνο θα το εφαρμόσουμε αλλά θα προσθέσουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις – στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνησή του θα είναι η πρώτη που θα αξιώσει την «πραγματική ιδιοκτησία» της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Για τους πιστωτές της χώρας, προτεραιότητα είναι να βελτιωθεί η είσπραξη φόρων, που είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κερδίσει επαίνους για το ότι ξεπέρασε φέτος κατά πολύ τους στόχους για τα έσοδα.
Παρά την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ακόμα να δείξει ότι μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη που δεν κατάφεραν οι σοσιαλιστές και συντηρητικοί προκάτοχοί της, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.