Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκλητικός ο Τρισέ: Αν δεν σας αρέσει μην ζητάτε βοήθεια

Προκλητικός ο Τρισέ: Αν δεν σας αρέσει μην ζητάτε βοήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Τρισέ,

Με μία προκλητική δήλωση για την Ελλάδα έρχεται πάλι στην δημοσιότητα ο πρώην κεντρικός Τραπεζίτης της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επέκρινε σκληρά την Ελλάδα για την οικονομική κατάσταση και τονίζει ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν τήρησε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σαν να τα έκανε όλα αυτά η Ελλάδα ερήμην της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ που ουσιαστικά είναι οι μηχανισμοί ελέγχου της ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Βήμα», ο κ. Τρισέ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι: «Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Έλληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές».

«Σε κάθε περίπτωση», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που βρέθηκαν υπό την επιτήρηση της Τρόικα, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».

Αποτιμώντας την κρίση που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της ΕΚΤ, το διάστημα 2003-2011, ο Γάλλος οικονομολόγος σημείωσε- αναφερόμενος στην Ελλάδα- ότι η πιο αδύναμη χώρα είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. «Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».

Ακόμη, ο κ. Τρισέ υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε όσο ήταν στο τιμόνι της ΕΚΤ. «Λάβαμε αποφάσεις που ενίσχυσαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και εισάγαμε μηχανισμούς παρακολούθησης των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Ορισμένες χώρες ήταν σε κρίση επειδή δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο, άλλες επειδή απώλεσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, σήμερα έχουμε την τραπεζική ένωση η οποία είναι πολύ σημαντική» είπε.

Σχετικά άρθρα