Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κερέ: Μια συμφωνία για το χρέος θα καθησυχάσει τις αγορές

Κερέ: Μια συμφωνία για το χρέος θα καθησυχάσει τις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αναδιάρθρωση Χρέους, Δημόσιο Χρέος, Διαγραφή Χρέους, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κούρεμα Χρέους,

Την ελπίδα ότι μια ενδεχόμενη λύση για το ελληνικό χρέος θα μπορέσει να προσφέρει την πολυπόθητη ηρεμία στις διεθνείς αγορές, εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνικοαμερικανικού Επιμελητηρίου, υπό τον τίτλο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», το οποίο διεξήχθη σήμερα, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αλλά και τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κερέ, «όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» και σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Επεσήμανε επίσης, ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δείξουν ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

«Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και με ισχυρή πολιτική βούληση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναμόρφωση των δομών διακυβέρνησης των τραπεζών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις αποτελεί ένα βασικό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό όπως σχολίασε, «οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα».

Αναφορικά με την πολιτική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Κερέ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μεταρρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, διευκρινίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έναντι τραπεζών και σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Πέρα από την ανάπτυξη αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι ελληνικές Αρχές πρέπει μειώσουν το χρονικό διάστημα για την έκδοση δικαστικής απόφασης σε περίπτωση πτώχευσης.

Κατά μέσο όρο απαιτούνται περίπου 3,5 έτη, σε σύγκριση με χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 μηνών στην Ιρλανδία, τη χώρα με την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα