Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημητρίου: Εφικτή η ανάπτυξη του 2,7% το 2017, δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Παπαδημητρίου: Εφικτή η ανάπτυξη του 2,7% το 2017, δεν χρειάζονται νέα μέτρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αναδιάρθρωση Χρέους, Δημήτρης Παπαδημητρίου,

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ενώ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για να έρθει η χώρα στην ανάπτυξη και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και απέκλεισε την πιθανότητα 4ου μνημονίου. Διαβεβαίωσε ότι είναι «εφικτή η ανάπτυξη του 2,7%, το 2017».

Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πέσει στην οικονομία 5,5 εκ. ευρώ, οπότε το 2017 θα έχουμε το πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί. Με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης το επενδυτικό κοινό θα βλέπει την Ελλάδα ως μια χώρα που θα έχει σταθεροποίηση. Επιπλέον μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης θα ξεκινήσει και η ποσοτική χαλάρωση. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στη χώρα την προσέλκυση επενδυτών διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ανάγκη για την Ευρώπη η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα

Σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που καθορίζεται από το Brexit αλλά και τις «φυγόκεντρες τάσεις των άλλων χωρών» είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου «ανάγκη για την Ευρώπη ια την Ευρώπη η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα, διότι το Brexit έχει αλλάξει τους κανόνες». «Για να δώσουν την πίστη στους λαούς της Ευρώπης πρέπει να αλλάξουν πολιτική». Τη στιγμή που χώρες της Ε.Ε. αναρωτιούνται «τι σημαίνει σήμερα Ευρώπη. Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη θα τους δώσει αυτή την πίστη. Ακούγεται σαν παράδοξο αλλά έχουμε εκλογές σε Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία».

Ο νέος υπουργός εκτίμησε ότι μπορεί να αλλάξει η πολιτική σε Αυστρία και Γαλλία, ακόμα και το δημοψήφισμα στην Ιταλία θα έχει μια επιρροή που ίσως κάνει τις χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης να ξανασκεφθούν τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σόιμπλε για το χρέος τόνισε ότι: «Πολλοί είπαν το αντίθετο από αυτό που είπε ο κ. Σόιμπλε. Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε το είπε γιατί έχουν εκλογές το 2017 στη Γερμανία. Δεν μπορεί να βγει από την παγίδα που έχει χτίσει», εκτίμησε ο νέος υπουργός Οικονομίας. «Αυτό που λέει ο κ. Μοσκοβισί είναι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό λέμε και εμείς, δεν λέμε κάτι διαφορετικό».

Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε γοητευμένος από το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι ισχυρό κίνητρο για να έρθει στη χώρα ήταν ακριβώς γιατί ένοιωσε ότι μπορεί να προσφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ήξερε ότι το πρόγραμμα της λιτότητας δεν θα οδηγούσε σε ανάπτυξη, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση κατάλαβε ότι οι κανόνες της Ευρώπης είναι διαφορετικοί και έπρεπε να ακολουθηθούν ώστε να είσαι μέλος της Ευρώπης».

Παραπλανητική και κινδυνολογική η συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα

Εκτίμησε επίσης, «ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα» διότι αφήνει τα περιθώρια να ασκηθεί πολιτική. Τα πλεονάσματα είναι πολύ μικρότερα καθώς είναι 3,5% για το 2018 ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για πλεόνασμα 4,5% που μόνο με φόρους και τεράστιες περικοπές μπορούσε να επιτευχθεί. Επιπλέον «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταπολεμήσει την διαφθορά. Κάτι που δεν είχαμε ακούσει ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα είναι παραπλανητική» δήλωσε επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα. «Δεν είναι κατανοητή η κινδυνολογία των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης» είπε προσθέτοντας ότι καμία συζήτηση δεν έγινε όταν στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, το 2012, είχε προτείνει στους Financial Times,την έξοδο από την Ευρωζώνη. Γεγονός που θα ήταν καταστροφικό και τότε το είχε επισημάνει.

Σχετικά άρθρα