Άδικα κρατούσαν τις αποδείξεις λιανικής που έπαιρνα για τις αγορές τους οι φορολογούμενοι κατά την διάρκεια του 2016 για να «κερδίσουν» την έκπτωση φόρου κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων το 2017.
Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών, όπως συνέβαινε έως το 2014.
Από τη χρήση 2015 και για τη χρήση 2016, η έκπτωση φόρου ισχύει ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση και διαφύλαξη αποδείξεων.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι ο κ. Αλεξιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από φέτος, για έναν ή δύο μήνες, να ισχύσει το μέτρο των αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1η Ιανουαρίου 2017».
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αμέσως μετά την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της έναρξης των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα χτίζεται με βάση τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Συγκεκριμένα, δε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», οι δαπάνες που πρέπει να δικαιολογούνται με πλαστικό χρήμα για να χτιστεί το αφορολόγητο θα πρέπει, ως ποσοστό εισοδήματος, να είναι:
* 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
* 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ
* 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ
* 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω.