Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρύθμιση “σκούπα” για κόκκινα δάνεια και χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες

Ρύθμιση “σκούπα” για κόκκινα δάνεια και χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, Κόκκινα Δάνεια, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Μνημόνιο, Τράπεζες,

Νομοσχέδιο “σκούπα” που θα πειλαμβάνει “κόκκινα” δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ασχέτως ύψους έχει ήδη επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το “Έθνος”, το νομοσχέδιο που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από τον Γιώργο Σταθάκη για να αντικαταστήσει το “νόμο Δένδια”,
προβλέπει με διαδικασίες-εξπρές τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις ακόμη και διαγραφές μη ενήμερων χρεών που έχουν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι «το νομοσχέδιο θα μπει στη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και των επικεφαλής των θεσμών, στη διάρκεια των πρώτων διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα».

Προβλέπεται «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες.

Τις διαγραφές-πακέτο θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια.

Το πλαίσιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες

-Συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των πιστωτών (τράπεζες), του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως και του υπουργείου Οικονομίας.

-Συστήνεται Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων που θα ερευνούν και θα υποβάλλουν μελέτη βιωσιμότητας μίας επιχείρησης με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.

-Ειδικά δικαστήρια (ειρηνοδικεία) που θα επικυρώνουν το σχέδιο διαγραφής χρεών.

Ετοιμάζεται, όπως, αναφέρουν πληροφορίες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εξωδικαστικών επιλύσεων με τυποποιημένες διαδικασίες οι οποίες θα επιτρέπουν σε σχετικά γρήγορους χρόνους (ανάλογα και με το ύψος των χρεών και την πολυπλοκότητα του δανεισμού) το «κούρεμα» των οφειλών. Οριο για την υπαγωγή στο νέο σύστημα, δηλαδή μέγεθος επιχείρησης, ύψος χρέους, δεν θα υπάρχει. Θα μπορούν να διεκδικούν αναδιάρθρωση μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.

Οι επιχειρήσεις λοιπόν εφόσον λάβουν τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών θα ακολουθούν τα εξής βήματα:

-Θα εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας από ειδικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα επιλέγεται από το μητρώο.

-Η μελέτη θα υποβάλλεται στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τους πιστωτές.

-Η επιτροπή θα αποφασίζει για το αν το σχέδιο είναι βιώσιμο ή όχι και θα συμφωνείται η διαγραφή οφειλών, αλλά προφανώς και η επιχείρηση θα συνεισφέρει στην αναδιάρθρωσή της. Πληροφορίες θέλουν ότι θα αναλαμβάνουν για παράδειγμα ένα μέρος της οφειλής να το αποπληρώνουν με συγκεκριμένους όρους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

-Αν αποφασίζεται ότι το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμο, θα επικυρώνεται από τα ειρηνοδικεία και θα προχωρεί η επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης των οφειλών. Τα χρέη προς τους δημόσιους φορείς δεν θα διαγράφονται ως προς το ύψος του κεφαλαίου αλλά ως προς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Επιπλέον, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης είναι κατάλληλα δομημένος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (κακοπληρωτές) και να επικεντρώνεται στη διάσωση κατά τα άλλα υγιών επιχειρήσεων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ύψους των διαγραφών «κόκκινων» δανείων κι αν αυτό θα είναι ίδιο και για τα πρόστιμα και προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το σημείο αυτό θα αποτελέσει το κύριο σημείο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Σχετικά άρθρα