Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΔΕΠΑ μειώνει την τιμή 5% στο φυσικό αέριο κίνησης

Η ΔΕΠΑ μειώνει την τιμή 5% στο φυσικό αέριο κίνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΠΑ - Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Φυσικό Αέριο,

Με επιπλέον μείωση στην τιμή του κατά 5% και ένα διευρυνόμενο δίκτυο πρατηρίων, το φυσικό αέριο κίνησης επιτρέπει σε επαγγελματίες και ιδιώτες οδηγούς να πάνε παντού χωρίς να σκέφτονται το κόστος του καυσίμου.

Παρά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, το φυσικό αέριο παραμένει το πιο φθηνό καύσιμο. Με βάσει τις τρέχουσες τιμές, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.

Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

Ποιο το βασικό πλεονέκτημα

Βασικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου κίνησης (CNG) παραμένει το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να νοθευθεί καθώς το γέμισμα γίνεται απευθείας από τους υπόγειους αγωγούς της ΔΕΠΑ.

Στην Ελλάδα, το δρόμο της αεριοκίνησης τον άνοιξε η ΔΕΠΑ με τα πρατήρια Fisikon

Μια πρόσφατη δοκιμή, αποδεικνύει την «πρωτιά» του φυσικού αερίου κίνησης στην οικονομία. Πρόκειται για το θεσμό «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» όπου δοκιμάστηκαν στη πράξη οι δυνατότητες αυτοκινήτων διπλού καυσίμου (βενζίνη-φυσικό αέριο) που διαθέτει η ελληνική αγορά. Τα οχήματα διένυσαν την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη αποκλειστικά με τη χρήση φυσικού αερίου χάρη στο διευρυμένο δίκτυο ανεφοδιασμού (με νεότερα σημεία εκείνα της Λάρισας και του Βόλου). Από τη δοκιμή προέκυψε ότι σε όλα τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν, η αυτονομία με τα ρεζερβουάρ φυσικού αερίου γεμάτα ήταν γύρω στα 300 χλμ (επομένως για την απόσταση μέχρι τη Θεσσαλονίκης αρκεί ένα ενδιάμεσο γέμισμα). Το κόστος του καυσίμου ήταν περίπου 4ευρώ για κάθε 100 χιλιόμετρα και για το σύνολο της διαδρομής δεν ξεπέρασε τα 25 ευρώ, στοιχείο που καθιστά το φυσικό αέριο το πιο οικονομικό καύσιμο από όλα τα υπόλοιπα.

H χρήση του φυσικού αέριου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πάνω από 20.000.000 οχήματα CNG κινούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τα 25.300 σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικά άρθρα