Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχεται το τέλος του “ρευστού” εάν θέλετε αφορολόγητο

Έρχεται το τέλος του “ρευστού” εάν θέλετε αφορολόγητο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφορολόγητο Όριο, Εφορία, Μαύρο Χρήμα, Πιστωτική Κάρτα, Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών,

Στη σταδιακή κατάργηση των χάρτινων αποδείξεων ως προαπαιτούμενο για να χτιστεί το αφορολόγητο όριο προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα πως για τα εισοδήματα του 2016 θα μετρούν τόσο οι χάρτινες όσο και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν αποδείξεις για συναλλαγές με μετρητά και πλαστικό χρήμα από 10% έως 30% του εισοδήματός τους.

Ωστόσο, όσον αφορά στα εισοδήματα του 2017, δηλαδή στις δηλώσεις του 2018, θα αναγνωρίζεται αφορολόγητο μονάχα με πληρωμές με πλαστικό χρήμα, με τα όρια να παραμείνουν ίδια δηλαδή από 10% έως 30% του εισοδήματος

Αναλυτικότερα, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ απαιτείται ποσοστό αποδείξεων 10%, ενώ για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ έως 15%.

Ποσοστό 20% απαιτείται για εκείνους που εμφανίζουν εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ και τέλος ποσοστό άνω του 30% απαιτείται για εκείνους που θα εμφανίσουν εισοδήματα πάνω από 40.001 ευρώ.

Η ανάγκη χρήσης πλαστικού χρήματος δημιουργεί βεβαίως πονοκέφαλο στους επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν συνήθειες ετών και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Όσοι λοιπόν είναι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες οι ταμειακές μηχανές συνδέονται με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Παράλληλα οι ίδιοι θα πρέπει να δηλώσουν όλοι στη ΓΓΔΕ έναν ακατάσχετο λογαριασμό, ο οποίος θα είναι προστατευμένος από κατασχέσεις για παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί για ΦΠΑ και αυτόματες πληρωμές για ασφαλιστικές εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Στον λογαριασμό αυτόν θα μπορούν να κατατίθενται μετρητά αλλά δεν θα επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών.

Θα πρέπει επίσης όλοι να προμηθευτούν μηχανήματα POS ώστε να μπορούν να προχωρούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ θα προβλέπεται πρόστιμο για οποίον αρνείται σε φορολογούμενο να πληρώσει με κάρτα.

Για κάθε νέο επιχειρηματία εν τω μεταξύ, θα προβλέπεται ένα διάστημα δέκα ημερών ώστε να προμηθευτεί το POS και να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.

Τέλος, θα προβλέπονται κληρώσεις ακινήτων αν πραγματοποιηθούν περισσότερες από τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και επιστροφή μετρητών για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, ενώ όλες οι κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ των φορολογούμενων.

Σχετικά άρθρα