Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τρία προγράμματα για τη μεταποίηση από το ΕΣΠΑ

Τρία προγράμματα για τη μεταποίηση από το ΕΣΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ΕΣΠΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ΣΥΡΙΖΑ,

Τα πρώτα τρία προγράμματα από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της μεταποίησης εγκρίθηκαν, με πρόταση της υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη.

Το πρώτο πρόγραμμα «Σύγχρονη Μεταποίηση» αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προσωπικό από 50-250 άτομα ή υπό σύσταση επιχειρήσεις στους επιλέξιμους ΚΑΔ των τομέων προτεραιότητας με τρεις επενδυτικούς άξονες: «Μεταποιητική διαφοροποίηση – παραγωγικός μετασχηματισμός», «Ψηφιακή Βιομηχανία», «Ενεργειακή αποτελεσματικότητα για ΜμΕ».

Το δεύτερο Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» αφορά ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, ένα τέτοιο πρόγραμμα για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται, αποδεικνύοντας τη δέσμευση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ισόρροπής ανάπτυξης

Το τρίτο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα» αφορά τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων για επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταποίησης, δηλαδή, σύμφωνα με το υπουργείο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το κράτος επενδύει χρήματα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών, Επιχειρηματικών Πάρκων και υποδομών Logistics.

Το χρονοδιάγραμμα για τις προσκλήσεις

Τα προγράμματα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Ήδη ολοκληρώθηκε η έγκριση των τριών προγραμμάτων για τη μεταποίηση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ και εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 01/01Σ: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τομεακές προτεραιότητες».

Εντός του επομένου τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο η προετοιμασία των προσκλήσεων προς τους δικαιούχους όσο και η οριστικοποίηση των οδηγών εφαρμογής για την υλοποίηση του προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Οι οριστικές προσκλήσεις αναμένεται να εκδοθούν το φθινόπωρο του 2016.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων θα κυμανθεί στα 170 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν την φάση, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων του ΕΠΑΝΕΚ που ξεκινάνε φέτος.

Σχετικά άρθρα