ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

EBRD: Η προσφυγική κρίση επιβάρυνε οικονομικά την Ελλάδα

EBRD: Η προσφυγική κρίση επιβάρυνε οικονομικά την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Κρίση, Διεθνής Αναπτυξιακή Τράπεζα EBRD, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομική Κρίση, Οικονομική Ύφεση, Πρόσφυγες,

Ύφεση 0,2% για το 2016 και ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Παράλληλα σημειώνει ότι η προσφυγική κρίση επιβάρυνε την Ελλάδα.

Στο 1,7% θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2016, εκτιμά η EBRD), διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη του Νοεμβρίου του 2015.

Το 2017, σύμφωνα με την EBRD, το κυπριακό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%. Η EBRD, που δραστηριοποιείται σε 36 χώρες από την ανατολική Ευρώπη έως το Μαρόκο και τη Μογγολία, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, αλλά εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για επικείμενη ανάκαμψη.

“Ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς επιβράδυνσης, ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή αναμένεται να σημειώσει μέτρια αύξηση από το 0,5% το 2015 στο 1,4% το 2016”, ανέφερε η EBRD.

“Η δυναμική αναμένεται να διατηρηθεί το 2017 καθώς η ανάπτυξη θα φθάσει κατά μέσο όρο το 2,5%”.

Η EBRD αναμένει η ύφεση στη Ρωσία να φθάσει στο κατώτατο επίπεδό της φέτος και η οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2017 καθώς ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Ουκρανία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 3% καθώς τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενισχύουν τη δραστηριότητα.

Η Τουρκία, που τώρα είναι η μεγαλύτερη αγορά της EBRD, αναμένεται να δει αύξηση της ανάπτυξης στο 3,4% το 2017.

Η απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης για το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Η προσφυγική κρίση επιβάρυνε την Ιορδανία, την ΠΓΔΜ καθώς και την Ελλάδα και τον τουριστικό της κλάδο.

“Αυτές οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις εντός και γύρω από την περιοχή και την γενικότερη αποδυνάμωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές”, ανέφερε η EBRD.

Σχετικά άρθρα