Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζεστό χρήμα σε προμηθευτές και αγρότες φέρνει η συμφωνία – Ανάσα ρευστότητας

Ζεστό χρήμα σε προμηθευτές και αγρότες φέρνει η συμφωνία – Ανάσα ρευστότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αγρότες, Ελληνικό Χρέος, Προαπαιτούμενα Μέτρα, Τρύφων Αλεξιάδης, Υπουργείο Οικονομικών,

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την επικύρωση των προαπαιτούμενων, «το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM», η οποία «θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την σημαντικότητα της σταδιακής αποκατάστασης των προμηθευτών του Δημοσίου, προκειμένου να κινηθεί η αγορά, ανέδειξε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup.

Αν και δεν βρίσκονται ακόμα σε ώριμο στάδιο οι ποσοτικές εξειδικεύσεις, δεν αποκλείεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης- να διατεθούν πόροι έως και 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Το ποσό αυτό, μπορεί να «σκαρφαλώσει» ακόμα και στα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η σταδιακή αποκατάσταση των προμηθευτών του Δημοσίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονταν, στα τέλη Μαρτίου, στο ποσό των 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Αντιστοίχως, οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, ως τις 20 Απριλίου, ανέρχονταν στο ποσό των 87,7 δισ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στην επιχειρούμενη ενίσχυση της ρευστότητας, είναι οι -σχετικά- περιορισμένες ανάγκες του Δημοσίου ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις του. Για ολόκληρο το 2016, το συνολικό «άνοιγμα» σε τόκους, τοκοχρεολύσια και κεφάλαια, κυμαίνεται στο ποσό των 13,7 δισ. ευρώ – με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να γίνουν αισθητές οι διαφορές, αναφέρουμε μόνο ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του κράτους σε τόκους και χρεολύσια το 2015 ξεπερνούσαν τα 23 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη μερική εξόφληση των ιδιωτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, -όπως αναφέρει άμεσος συνεργάτης του αρμόδιου υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου,- θα καταβάλει άμεσα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες, προκειμένου να εξοφληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων για ολόκληρο το 2016. Ήδη διατέθηκαν 700 εκατ. ευρώ, ενώ με την καταβολή των υπολοίπων (300 εκατ. ευρώ) οι επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα θα έχουν εξοφληθεί παντελώς, ανερχόμενες στο ένα δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εξοφλούνται σταδιακά παλαιότερες οφειλές από προγράμματα παρελθόντων ετών, ενώ τον Ιούνιο –σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης- αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

-Οφειλές Δημοσίου στους ιδιώτες: 7 δισ. ευρώ

-Οφειλές ιδιωτών στο Δημόσιο: 87,7 δισ. ευρώ

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Αιτιολογία Ποσό Χρόνος
ΔΝΤ (δόση) 457 εκατ. ευρώ Ιούλιος
Τόκοι 900 εκατ. ευρώ Ιούλιος
ΕΚΤ (ομόλογο) 2,3 δισ. ευρώ ως το τέλος του ΄16
ΣΥΝΟΛΟ: 3,65 δισ. ευρώ

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

-Δανειακές υποχρεώσεις Δημοσίου 2015: 23,5 δισ. ευρώ

-Δανειακές υποχρεώσεις Δημοσίου 2016: 13,7 δισ. ευρώ

Σχετικά άρθρα