Η αγορά τιτλοποίησεων της Ευρώπης κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο, όσον αφορά τις νέες πωλήσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια, καταδεικνύοντας την συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της βιομηχανίας παρά τις προσπάθειες των φορέων άσκησης πολιτικής να αναθερμάνουν τον τομέα, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, πουλήθηκαν τιτλοποιημένα προϊόντα 14,3 δισ. ευρώ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τα μέσα του 2011.
Οι δημόσιες εκδόσεις έπεσαν από τα 19,7 τρισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές στην Ευρώπη.
Η τιτλοποίηση – η συλλογή ενυπόθηκων στεγαστικών και άλλων δανείων και το πακετάρισμα τους σε ομολογιακούς τίτλους με διαφορετικά επίπεδα ρίσκου – ήταν κάποτε μια ακμαία βιομηχανία στην Ευρώπη, αλλά έχει δεχθεί πλήγμα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.
Η πτώση της δραστηριότητας σημειώνεται παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να επαναφέρουν αυτήν την κατηγορία στοιχείων ενεργητικού, την οποία αντιμετωπίζουν ως μια βασική πηγή χρηματοδότησης για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) από το τέλος του 2014 ως μέρους του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού που έχει σχεδιαστεί για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Η αγορά παραμένει στάσιμη» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόπκιν, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Ένωση για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές στην Ευρώπη.
«Οι εταιρείες αναδιαρθρώνουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητες τιτλοποίησης».
Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Nomura έγινε η τελευταία επενδυτική τράπεζα που συρρίκνωσε το τμήμα τιτλοποιήσεων, εν μέσω ευρύτερων περικοπών στις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες.
Το περασμένο καλοκαίρι η Barclays ανακοίνωσε περικοπές στην ομάδα της.
Παράγοντες της αγοράς έχουν αναφερθεί στις αυστηρές ρυθμίσεις για τα τιτλοποιημένα δάνεια, συγκεκριμένα στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των προϊόντων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, ως ένα βασικό παράγοντα για την κάμψη τους.
Οι προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες μπορεί να δελεάσουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά μειώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, καθυστερούν αυτή την στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι ανησυχητικό που ο ρυθμός αλλαγής είναι τόσο αργός» είπε ο κ. Χόπκιν.
«Πιστεύω ότι πολλοί νιώθουν επισφαλείς στη δουλειά τους. Δεν βοηθάει όταν χάνουμε υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο από την αγορά» πρόσθεσε.
Οι αγορές έχουν δείξει σημάδια ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Cerberus Capital Management λάνσαρε την μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (RMBS) από την εποχή της κρίσης, αν και τα δάνεια είχαν εκδοθεί πριν από την κρίση.
Αλλά καθώς η ευρύτερη διαδικασία πώλησης χρεογράφων στις κεφαλαιακές αγορές της Ευρώπης μένει στάσιμη, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται καθυστερημένα.
«Οι νομοθέτες εργάζονται με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα από τις αγορές» δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπατσάροφ» επικεφαλής διεθνούς πιστωτικής έρευνας στην Bank of America Merrill Lynch
«Μπαίνουμε σε ένα αρνητικό σπιράλ» πρόσθεσε. «Υπάρχει μια κατάρρευση στην δευτερογενή ρευστότητα, μια κατάρρευση στα αποθέματα. Ποιος θα κάνει κάτι;» τόνισε.
Επιπλέον, οι αρχικές ελπίδες ότι οι επαναγορές της ΕΚΤ θα τόνωναν την αγορά έχουν υποχωρήσει, με τα επίπεδα δραστηριότητας να απογοητεύουν την βιομηχανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αγόρασε 19,2 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων δανείων (ABS), έναντι αγορών 171 δισ. ευρώ στο τελευταίο της πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών.
Ενώ οι δημόσιες εκδόσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2011, οι εκδόσεις που γίνονται από τις τράπεζες με στόχο την επαναγορά των τιτλοποιημένων δανείων τους από τις κεντρικές τράπεζες και όχι την πώληση του στις αγορές, είναι πολύ υψηλότερες.
Η φθηνή χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες αποτελεί ένα ακόμα αντίθετο άνεμο για την βιομηχανία τιτλοποιήσεων. Είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους.