Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Economist: Γιατί αποδίδει περισσότερο το να εργάζεστε λιγότερο

Economist: Γιατί αποδίδει περισσότερο το να εργάζεστε λιγότερο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Εργασία, Νεοφιλελευθερισμός, Οικονομική Ανάπτυξη, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),

Το να φύγει κανείς από το γραφείο νωρίτερα μπορεί να έχει σημαντικά περισσότερα οφέλη από απλά περισσότερη ώρα για την προσωπική του ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Economist, υπάρχει μία θετική πτυχή σχετικά με αυτή την τακτική για την αποτελεσματικότητα στην εργασία.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τη συσχέτιση ανάμεσα στην παραγωγικότητα (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) και τις ετήσιες ώρες εργασίας.

Οι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες ώρες στο γραφείο.

Για παράδειγμα, οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με πάνω από 2.000 ώρες εργασίας ετησίως.

Από την άλλη, οι Γερμανοί είναι περισσότερο «τεμπέληδες», δουλεύοντας περίπου 1.400 ώρες ετησίως.
Αλλά η παραγωγικότητα στη Γερμανία είναι 70% υψηλότερη από της αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει; Ίσως φαίνεται ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν λιγότερες ώρες είναι πιο παραγωγικοί.

Εάν αναγκάζεστε να είστε στο γραφείο για 12 συνεχόμενες ώρες, μπορεί να σας αποσπάται η προσοχή και να μην ολοκληρώσετε την εργασία μας.

Όμως, αν γνωρίζετε ότι θα βρίσκεστε εκεί μόνο για 7 ώρες, μπορεί να είστε πιο εστιασμένοι.

Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορεί να είναι και λιγότερο στρεσαρισμένοι. Αυτή η λογική δεν είναι καινούργια.

Ο «πατέρας» της σύγχρονης οικονομίας, Adam Smith, έλεγε πως «ο άνθρωπος που εργάζεται τόσο μετρημένα ώστε να εργάζεται συνεχώς, δεν διατηρεί απλώς την υγεία του επί μακρότερον, αλλά με την παρέλευση του χρόνου εκτελεί και μεγαλύτερο όγκο εργασίας».

Μπορεί επίσης να είναι θέμα οικονομίας εξέλιξης. Στις πλουσιότερες χώρες οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί (έχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα κεφάλαια ανά εργαζόμενο, καλύτερες υποδομές και καλύτερη διακυβέρνηση), το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη παραγωγή σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.
Βεβαίως, υπάρχουν αποκλίσεις.

Οι Αμερικανοί είναι σχετικά παραγωγικοί και δουλεύουν σχετικά πολλές ώρες. Και μέσα στο εργατικό δυναμικό της Αμερικής, οι ώρες που εργάζονται οι πλούσιοι αυξήθηκαν, ενώ οι ώρες που εργάζονται οι φτωχοί μειώθηκαν.

Συνολικά, όμως, ίσως θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο αυτοκριτικοί για το πόσο δουλεύουμε. Όχι μόνο είναι καλό για την ψυχική μας υγεία. Μπορεί να είναι και πιο αποδοτικό.

Σχετικά άρθρα