Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντράγκι στέλνει στον αγύριστο τον Σόιμπλε: Υπακούμε σε νόμους, όχι πολιτικούς

Ο Ντράγκι στέλνει στον αγύριστο τον Σόιμπλε: Υπακούμε σε νόμους, όχι πολιτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, Επιτόκια, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι,

Το έδαφος για τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα τρέχοντα ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο «προετοίμασε» ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι ευρύτερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί, όμως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία παραμένει, επηρεάζοντας, όπως είναι φυσικό, την Ευρωζώνη.

Περιγράφοντας τους άμεσους στόχους της ΕΚΤ ο Ντράγκι σημείωσε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί σε κατάλληλα επίπεδα η «εξυπηρετική νομισματική πολιτική», προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επαναδιατύπωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει χρήση «κάθε διαθέσιμου εργαλείου που εμπίπτει στα όρια της αποστολής της», προκειμένου να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Αναφερόμενος εκτενέστερα στην πορεία της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, ενώ υπεραμυνόμενος των δράσεων της ΕΚΤ, τόνισε πως «τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας στηρίζουν την ανάπτυξη».

Εμμένοντας στην πάγια θέση του, επανέλαβε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να «τα κάνει όλα μόνη της», σηκώνοντας το βάρος της ασκούμενης πολιτικής.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να παραμείνουν πιστές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, αλλά και ταυτόχρονα να στραφούν στην υιοθέτηση πιο φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κεντρικός τραπεζίτης διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αγορές εταιρικών ομολόγων.

Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, ο ισχυρός άντρας της Φρανκφούρτης επισήμανε πως θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, αλλά αναμένεται να αρχίσει να κινείται ανοδικά στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ακόμη πιο ανοδικά το 2017 και το 2018.

Δεν έχουμε συζητήσει για τα χρήματα από το ελικόπτερο

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα «τα χρήματα από το ελικόπτερο», ο Ντράγκι απάντησε αρνητικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ποτέ δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Να σημειωθεί εδώ πως η έκφραση «helicopter money» αναφέρεται στο ύστατο εργαλείο νομισματικής πολιτικής που έχει στα χέρια της μια κεντρική τράπεζα: το τύπωμα χρήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μόνιμη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης που μοιράζει χρήματα (χωρίς αντάλλαγμα) στους καταναλωτές με στόχο την τόνωση της ζήτησης.

Η ΕΚΤ υπακούει στους νόμους, όχι στους πολιτικούς

Ερωτηθείς για την έντονη κριτική που ασκεί η Γερμανία στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο Ντράγκι αποφάσισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο, υπεραμυνόμενος της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. «Η ΕΚΤ υπακούει στους νόμους και όχι στους πολιτικούς», τόνισε, ανεβάζοντας τους τόνους.

«Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ λαμβάνονται ομοφώνως και η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως οι πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ είναι αναγκαίες, ενώ επιβεβαιώνεται πως «αποδίδουν καρπούς».

Αμοιβαία επωφελής η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε «αμοιβαία επωφελής την παραμονή της χώρας στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε πως οι ανησυχίες για τον κίνδυνο του Brexit έχουν πυροδοτήσει νέο γύρο αβεβαιότητας και αναταράξεων στις διεθνείς αγορές.

Σχετικά άρθρα