Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

MarkeWatch: Θα τυπώσει χρήμα ο Ντράγκι για να σώσει το ευρώ;

MarkeWatch: Θα τυπώσει χρήμα ο Ντράγκι για να σώσει το ευρώ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ευρώ, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομική Ύφεση, Πληθωρισμός,

Με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να παραμένει οδυνηρά χαμηλά, έχουν αυξηθεί οι εικασίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει στο οπλοστάσιο της νομισματικής της πολιτικής, την εκτύπωση χρήματος, προκειμένου να τονώσει την αδύναμη οικονομία και να δώσει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει άμεσες ενέσεις ρευστότητας σε νοικοκυριά και τον ιδιωτικό τομέα, με την ελπίδα να ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη και να υπάρξει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η ιδέα, όπως σημειώνεται σε άρθρο του MarketWatch, έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη προσοχή τις πρόσφατες εβδομάδες, μετά τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Μαρτίου, μειώνοντας τα επιτόκια, επεκτείνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και προσφέροντας εξαιρετικά φθηνά δάνεια στις τράπεζες.

Βεβαίως, το επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται περισσότερο από άλλοτε για την ακολουθούμενη πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, πολλοί λίγοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για νέα μέτρα, όμως αυτά που έχει να πει ο Mario Draghi θα μπορούσαν να είναι πολύ κρίσιμα.

Αναλυτές, σημειώνει το MarketWatch, θα αναζητήσουν ενδείξεις για το αν η τράπεζα θα προχωρήσε σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων και αν η ΕΚΤ θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο… μπαζούκα που διαθέτει, ξεκινώντας την εκτύπωση χρήματος.

Σχετικά άρθρα