Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε κλίμακα φορολογίας και αφορολόγητο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε κλίμακα φορολογίας και αφορολόγητο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισφορά Αλληλεγγύης, Φορολογία,

Διορθώνονται -έστω και όχι πλήρως- οι αδικίες που είχαν υποστεί σε όλες τις προηγούμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία αποτελούσαν μονίμως τον στόχο των φοροεισπρακτικών πογκρόμ στα χρόνια των μνημονίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου www.avgi.gr

Έτσι, η νέα φορολογική κλίμακα αποβαίνει σημαντικά υπέρ των μεσαίων, επιβαρύνει από απειροελάχιστα (και συγκεκριμένα από 8 ευρώ) έως 176 ευρώ ετησίως τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ επιφυλάσσει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα . Παράλληλα, επιβαρύνονται εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα. Παράλληλα, καταργείται η φορολογία στα παιχνίδια με στήλες του ΟΠΑΠ και αυξάνεται από 30% σε 35% η συμμετοχή του δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις για την φορολογική κλίμακα, επέρχονται ελαφρύνσεις από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 32.000 ευρώ. Στον αντίποδα, αισθητές επιβαρύνσεις προκύπτουν για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα ετήσια εισοδήματα ,και ειδικά πάνω από τις 50.000 ευρώ όπως άλλωστε και για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, με την προβλεπόμενη αύξηση των σημερινών συντελεστών και καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ. Φοροδοτική επιβάρυνση έρχεται και για όσους εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%. Αντίθετα, από μικρές μέχρι μικρομεσαίες αυξήσεις -και ειδικότερα από 8 έως και 176 ευρώ- επέρχονται για την πλειονότητα των μισθωτών και των συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα από το νέα αφορολόγητο όριο το οποίο διαμορφώνεται σε 9.100 και έως και τις 27.000 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τις διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό/φορολογικό.

Η νέα κλίμακα

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές:
22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ εισοδήματος
29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά 2.000 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.

Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, χωρίς όμως το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ και αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

Σχετικά άρθρα