Οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής απαιτούν «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συζήτηση για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του εαρινού συνεδρίου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι τα μεγέθη της χρηματοδότησης και τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης χρειάζεται να είναι «μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουν (μερικοί) αυτή τη στιγμή».
«Είναι μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, η οποία απαιτεί, κατά τη γνώμη μας, στο ΔΝΤ, συλλογική και μαζική δράση», εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ προσθέτοντας: «Αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστιου μεγέθους. Απαιτεί μια προσέγγιση που είναι μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτείται. Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι, για της χώρες της Ευρώπης, τα οι δημοσιονομικές δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να ανέρθουν σχεδόν στο 0,2% του ΑΕΠ το 2016, από 0,08% που ήταν το 2014.
Για τις χώρες που μπορούν να ενσωματώσουν πρόσφυγες στο εργατικό τους δυναμικό, η εισροή μπορεί να ωθήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, είπε η κ. Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε έρευνες της ΔΝΤ που έδειχναν ότι η μακροπρόθεσμη ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέβει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη.
Οι χώρες που είναι πιο ανοιχτές στην ιδέα της παραχώρησης αδειών εργασίας, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, θα μπορούσαν να δουν τα ποσοστά ανάπτυξής των να αυξάνονονται κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. «Σε μια περιοχή του κόσμου όπου η ανάπτυξη είναι 1,5% κατά μέσο όρο,το 0,2% αξίζει να εξεταστεί», πρόσθεσε.