Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα, ερχόμενο σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, προβάλλει ως «φάρμακο» για την ενίσχυση της ανάπτυξης και σε άλλες οικονομίες.
Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ έχει περιλάβει τα αποτελέσματα έρευνάς του, που καταλήγει ότι είναι χρήσιμη η λήψη μέτρων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η απελευθέρωση των απολύσεων.
«Στο σημερινό περιβάλλον της σταθερά εξασθενημένης οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες, είναι ισχυρά τα επιχειρήματα για μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη», σημειώνεται στη μελέτη.
«Ψηλά στην ατζέντα είναι αρκετές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της λειτουργίας των αγορών προϊόντων και εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εμποδίων για την είσοδο νέων επιχειρήσεων στις βιομηχανίες δικτύων, το λιανικό εμπόριο και την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών», σημειώνεται.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών εργασίας, την αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας, στην κατεύθυνση της μείωσής τους στις περιπτώσεις που θεωρούνται υψηλά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απλοποίηση και εναρμόνιση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης των μόνιμων και έκτακτων εργαζόμενων.
«Τα μέτρα αυτά αποβλέπουν στο να βελτιώσουν την οικονομική ευρωστία, αυξάνοντας την ποσότητα και βελτιώνοντας τη χρήση των παραγωγικών συντελεστών – της εργασίας και του κεφαλαίου», υπογραμμίζεται.