Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πακέτο μέτρων με φορολογία και στον… αέρα για να κλείσει η “ψαλίδα”

Πακέτο μέτρων με φορολογία και στον… αέρα για να κλείσει η “ψαλίδα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Σταθάκης, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ευρωζώνη, Κριστίν Λαγκάρντ, Μνημόνιο, Φορολογία,

Να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει για να ξεκολλήσουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση επιχειρεί με νέα βελτιωμένη πρότασή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτήν όπως γίνεται γνωστό περιλαμβάνονται εισπρακτικά μέτρα μέσω κυρίως των έμμεσων φόρων, αλλά και περικοπές δαπανών.

Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τις πηγές που θα γεμίσουν το ¨σακούλι” του 1% που απομένει από το συνολικό 3% των μέτρων, που φτάνουν στα 5,4 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πάντως σήμερα το οικονομικό επιτελείο δεν θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς παρά μονάχα ανταλλαγή στοιχείων, εν μέσω πρωτοφανούς “παγωμάρας” από τη μετωπική σύγκρουση για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη χθεσινή ημέρα Δευτέρα πρώτη συνάντηση με τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών δήλωσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην υπόθεση των αποκαλύψεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές έγιναν σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα.

Ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα και οι δράσεις που συμφωνήθηκαν ως είθισται σε αυτή την πρώτη συνάντηση, δείχνει ότι πλέον οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατό να ολοκληρωθούν (εφόσον αυτό είναι εφικτό) έως το Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Πλέον είναι προφανές ότι όλες οι πλευρές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να γίνουν σε ανώτερο επίπεδο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να έχει σημειωθεί σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ώστε η αναχώρηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη για την Ουάσιγκτον να γίνει χωρίς μεγάλα “αγκάθια”. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον να διεξαχθούν επί μιας αρχικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ανοίγοντας παράλληλα και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να διασφαλίσει και το πότε θα ολοκληρωθεί.

Σχετικά άρθρα