Παρά τις απώλειες των τελευταίων ετών, κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από το αυτό το αδιέξοδο, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ και σήμερα Πρόεδρος της Bulgaria Post Bank, θυγατρικής της Eurobank Ergasias, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
«Πολλά περισσότερα πράγματα έπρεπε να γίνουν που δεν έγιναν. Είναι σαν να έχουμε μπει σε ναρκοπέδιο και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από αυτό» είπε, προσθέτοντας ότι αν είχαν γίνει διαρθρωτικές αλλαγές η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από την ύφεση μέσα σε 2-3 χρόνια. Θα είχε χαθεί, είπε, το 10-13% του ΑΕΠ αντί του 26% που έχει ήδη χαθεί, «και αυτή τη στιγμή θα είχαμε ανάπτυξη και μεγάλο μέρος της απώλειας του 12-13% του ΑΕΠ θα το είχαμε ανακτήσει».
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε πως τα χρόνια της κρίσης «το μόνο που δεν έχει υποστεί απώλεια είναι οι καταθέσεις, έως τώρα», εν αντιθέσει με το ΑΕΠ της χώρας που συρρικνώθηκε 26% και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση.
Παρ’ όλες αυτές τις απώλειες, «κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε καταφανώς λάθος την πρόταση που γίνεται από ορισμένους κύκλους για επιστροφή στη δραχμή, σημειώνοντας «λες και φταίει το ευρώ που δεν βγαίνει η χώρα από την κρίση». Τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη περιπέτεια ενώ συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι αυτό, σημειώνοντας πως «αν είχαμε αύριο εθνικό νόμισμα θα είχαμε υποτίμηση 60%».
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως από τότε που η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη ακολούθησε λάθος πολιτικές και η ανταγωνιστικότητα χάθηκε με αποτέλεσμα το έλλειμμα και το χρέος να εκτοξευθεί και «φυσικά να πέσουμε στα βράχια». Αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα του ΔΝΤ είχε υπολογίσει ότι το χρέος του ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ «και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει».
Οπως είπε: «το 2008 όταν άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της κρίσης, το λεγόμενο αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ένα αφανές χρέος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να προστεθεί να προστεθεί στο χρέος το κανονικό που το καταγράφαμε στατιστικά και επισήμως που ήταν 120-130%. Και θυμάμαι τον Μάιο του 2008 ότι ο Μπομπ Τραα, ο οποίος είχε σταλεί τότε από το ΔΝΤ να κάνει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία, είχε υπολογίσει ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους της ελληνικής οικονομίας ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ και τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός αν το δημοσίευε. Αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα και κάναμε πως δεν την βλέπαμε».
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει», αναφέροντας πως από το 25% στο ΑΕΠ που ήταν το ποσοστό των επενδύσεων τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, έχει υποχωρήσει σήμερα στο 10%.
Χρειάζεται, είπε ο κ. Προβόπουλος, «τουλάχιστον να διπλασιαστούν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πως θα χρηματοδοτηθούν, τη στιγμή που η αποταμίευση φθάνει με τα βίας το 10% του ΑΕΠ και αρκεί μόλις για χρηματοδοτήσει τις σημερινές επενδύσεις».
Ο ίδιος είπε πως χρειάζεται καινούργια αποταμίευση και επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει η χώρα κάτι τέτοιο, χρειάζονται πόροι από το εξωτερικό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για επενδύσεις, γιατί βασική προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις είναι να υπάρχει κλίμα ευνοϊκό και μακροοικονομική ισορροπία.
Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε λάθος το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται, γιατί στηρίζεται κυρίως στους φόρους, οι οποίοι όπως είπε οδηγούν σε μειωμένες επενδύσεις και εισοδήματα και οδηγούν σε φαύλο κύκλο, χαμηλότερου ΑΕΠ και χαμηλότερων φορολογικών εσόδων.