Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

To σχέδιο της ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

To σχέδιο της ΔΕΗ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ληξιπρόθεσμα Χρέη, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές,

Πιο ευέλικτη στις ευκολίες πληρωμής από τους καταναλωτές γίνεται η ΔΕΗ αφού το σχέδιο της εταιρείας είναι να υπάρξουν διακανονισμοί με περισσότερες δόσεις και μειώσεις τιμών. Όπως εκτιμούν στην ΔΕΗ, αυτό το πλάνο ενδέχεται να λύσει κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν μαζευτεί και τάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναφέρει και το news247.gr , οι αλλαγές που προωθεί η ΔΕΗ είναι δύο.

Η πρώτη αφορά την προκαταβολή που ζητά η ΔΕΗ προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένας καταναλωτής, από νοικοκυριά έως μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό προκαταβολής έχει μειωθεί από πέρυσι τον Ιούνιο στο 10% από 20% που ήταν προηγουμένως, αλλά και πάλι αποτελεί αντικίνητρο. Τώρα η ΔΕΗ πιέζεται από τον κ. Σκουρλέτη να μειώσει ακόμα περισσότερο, ακόμα και να καταργήσει την προκαταβολή.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το πλήθος των δόσεων που «δίνει» η ΔΕΗ στους διακανονισμούς που κάνει, για την αποπληρωμή των παλιών οφειλών. Σήμερα θεωρητικά μπορεί να φτάσουν και τις 36, στη πράξη όμως σπάνια τα καταστήματα της ΔΕΗ εγκρίνουν πάνω από 10. Σύντομα θα υπάρξει εγκύκλιος προς τα περιφερειακά καταστήματα για να εξαντλούνται, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν.

Eπιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε καταγραφή όλων των κλειστών σπιτιών και των επιχειρήσεων που έχουν κηρύξει πτώχευση, ώστε να πάψει να «γράφει» στις απαιτήσεις της τα χρέη αυτών των παλιών καταναλωτών. Σήμερα η ΔΕΗ δεν γνωρίζει πόσες και ποιες είναι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, τις οφειλές των οποίων συνεχίζει να διεκδικεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τα κλειστά – ξενοίκιαστα σπίτια. Το νέο πρόγραμμα διακανονισμών σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 2,2 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να περάσει στους καταναλωτές και τις μειώσεις που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Σε αυτή τη βάση αναπτύσσεται και η πίεση που ασκεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης βλέπει ένα «έτοιμο» φιλολαϊκό μέτρο, δηλαδή τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος, να «σκαλώνει» στην αδυναμία του μηχανισμού της ΔΕΗ να εισπράξει κάποια τουλάχιστον από τα παλιά «φέσια». Από την άλλη, στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν γρήγορα, διαφορετικά οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», δηλαδή εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν, θα σταματήσουν κάθε καταβολή περιμένοντας την ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι το σημερινό εν λειτουργία πρόγραμμα της ΔΕΗ για κακοπληρωτές πελάτες έχει ζωή περίπου 9 μηνών. Εξαγγέλθηκε πανηγυρικά τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο απολογισμός του όμως είναι μάλλον αρνητικός, γι’ αυτό και οδεύει προς αναθεώρηση

Σχετικά άρθρα