Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στουρνάρας: «Στις 15 Απριλίου στο τραπέζι η μείωση του χρέους»

Στουρνάρας: «Στις 15 Απριλίου στο τραπέζι η μείωση του χρέους»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Δημόσιο Χρέος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωζώνη, Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζες,

«H συζήτηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου», υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ore», στην οποία τόνισε ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών».

Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, κατά το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, εάν η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία», τόνισε ο κ. Στουρναρας.

Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σ.σ. περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

«Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρότερο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς έχει κεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και οι δείκτες CET1 και κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma) πλησιάζουν το 18,2%, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Φινλανδία, όπου ανέρχεται στο 20%.

Επανέλαβε, όμως, ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση, και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες οφείλουν να λάβουν τα σκληρά, αλλά απαραίτητα, μέτρα, ώστε οι τράπεζες να επιτύχουν τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των NPL που θα επιβάλει ο SSM μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής της ΤτΕ συμπλήρωσε ότι η εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου για κόστος της προσφυγικής κρίσης ύψους 600 εκατ. «βασιζόταν στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ήταν χώρα διέλευσης προσφύγων μόνον».

«Αν όμως τώρα φιλοξενήσουμε έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί».

Σχετικά άρθρα