Κίνητρα για «κούρεμα» και αλλαγές στο νόμο περί μεταβίβασης κόκκινων δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρών επαγγελματιών, εξετάζονται στις τράπεζες από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι όποιες παρεμβάσεις αναμένονται να γίνουν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Με χρήση όλων των τρόπων που τους παρέχει η νομοθεσία στοχεύουν στη μείωση κατά 15% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αλλαγές στο νόμο Δένδια ώστε πλέον να επιτρέπεται εκτός από το κούρεμα δανείων και η διαγραφή οφειλών επί του κεφαλαίου (όχι μόνο προσαυξήσεων) προς το Δημόσιο, ενώ παράλληλα κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδας και εκπρόσωποι των δανειστών διαπραγματεύονται επίσης την δυνατότητα να επιτραπεί στις εταιρείες Μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που αγοράζουν δάνεια, να αναθέτουν της διαχείρισή τους σε τρίτους και συγκεκριμένα στις αδειοδοτημένες Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων.
Με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών ανερχόταν σε 43,6% (Δεκέμβριος 2014: 39,9%), με τις επιμέρους επισφάλειες να αγγίζουν το 55,4% στα καταναλωτικά δάνεια, το 43,3% στα επιχειρηματικά και το 39,8% στα στεγαστικά.
Ποιες αλλαγές θα δρομολογηθούν:
-Κίνητρα προς τις τράπεζες για διαγραφή μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει είναι το ποσό που θα σβήνεται να μη φορολογείται ως εισόδημα, ώστε οι τράπεζες να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις.
-Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη για να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων όσο προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών (κάτω από 500.000 ευρώ ο πήχης). Παρέμβαση αναμένεται και ως προς τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία. Στις αλλαγές που δρομολογούνται μέσα στο νόμο Σταθάκη είναι η δυνατότητα εκχώρησης των δανείων που περνούν στην κατοχή των funds σε τρίτους.
-Η τρίτη αλλαγή έρχεται από την ΤτΕ. Άμεσα θα είναι έτοιμη η πράξη του διοικητή που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν αυστηρές απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος «αεριτζήδων» στην αγορά.