Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι καλοβλέπουν τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Ισραήλ, Κύπρος, Μεσόγειος Θάλασσα, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

H συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της Μόσχας, σε σχέση με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα παραπάνω προέκυψαν, χθες, από δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος δεν απέκλεισε να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο του γ’ γύρου αδειοδότησης όπως αναφέρει η “Ναυτεμπορική”. Ο Οσάτσι ανέφερε ότι αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς γιατί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρά. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου προκαλούν ενδιαφέρον. Οπως είπε ο διπλωμάτης, ο ίδιος έχει ετοιμάσει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς τη ρωσική κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα ο Κύπριος υπ. Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του νησιού, δήλωνε ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει ο γ’ γύρος αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη Γάλλων συμβούλων, η οποία παρουσιάζει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ να πηγάζει από το όρος Ερατοσθένης στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσε την ώθηση να προχωρήσει ο γ’ γύρος αδειοδότησης.

Ο κ. Λακκοτρύπης συμπλήρωσε ότι η Λευκωσία ζήτησε να γίνει επαναξιολόγηση στα ανθρακούχα πετρώματα της περιοχής, για να δοθεί παράλληλα ένδειξη πιθανών ποσοτήτων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν δεν γίνει γεώτρηση «δεν θα καταστεί δυνατόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ενώ σε βάθος χρόνου δήλωσε ότι διαφάνηκε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και μεγάλες εταιρείες ενέργειας.

Αναφορικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη» ο Κύπριος υπουργός είπε ότι κηρύχθηκε εμπορεύσιμο από τον περασμένο χρόνο και έχει αποφασιστεί η πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Σχετικά άρθρα